Na první pohled to vypadá, že péče o domácí zvíře není nic složitého. Pes bude vykonávat potřeby na pravidelných procházkách, kočka se naučí chodit na kočkolit, a když kocoura dáte vykastrovat, značkovat nikde po bytě nebude. Jenomže to není pravidlem. U štěněte je potřeba překonat počáteční období, kdy dělá loužičky, kde se mu zachce, a kočičí společník se zničehonic může rozhodnout označkovat skříň, ačkoli je kastrovaný. Značkují dokonce i kočky - samičky. Nehledě na to, že i zvíře může být někdy nemocné a stane se, že potřebu neudrží.

Druhým kamenem úrazu jsou chlupy. Budou na kobercích, na gauči, na oblečení i na místech, kam mazlíček nikdy nepoložil ani tlapku. A zbavujete se jich těžko.

Ale slíbili jsme vám triky. Tak tady jsou:

  • Na chlupy uchycené na gaučích a křeslech můžete použít speciální odchlupovací kartáče a válečky. Nejde o velkou investici, tyto výrobky obvykle stojí pár desítek korun. Rovněž se vyplatí mít vždy po ruce izolepu. Na tu rychle nabalíte chlupy třeba ze svetru nebo sukně, když jste na odchodu z domu a nestíháte to řešit jinak.
  • Pouhým vypráním se chlupů na oblečení nezbavíte. K prádlu do bubnu přidejte natáčky se suchým zipem nebo houbičku na nádobí, která na sebe chlupy nabalí. Za stejným účelem se prodávají i zvláštní prací kuličky.
  • Chlupy z koberce odstraní vysavač se silným sacím výkonem a turbohubicí, dejte jen pozor, aby byl vhodný pro váš typ koberce. Levnější metodou je navléknout si navlhčené gumové rukavice a "jet" manuálně.
  • Pro místa znečištěná zvířecími výkaly se prodávají šetrné prostředky obsahující bakterie a enzymy, které organické nečistoty rozloží a místo zanechají bez zápachu. Posloužit však může také voda s jedlou sodou a octem. Tento roztok působí jako dezinfekce a účinně odstraní i pach.
  • Pokud vaše kočka značkuje, pokuste se najít příčinu. Často je to způsobeno tím, že si není jistá svým teritoriem. Stává se například, že kočka začne značkovat poté, co si domů pořídíte druhou kočku, nebo dokonce psa. V takovém případě by pak obě zvířata měla mít možnost kousku vlastního soukromí - pomůže třeba vlastní kukaň, kout oddělený zástěnou apod.