Vše nevyřešíte jen zákazy a příkazy, i on potřebuje vyčlenit teritorium, kde se bude cítit pohodlně a bezpečně. Přeci jen to je šelma, která více patří do přírody, než na váš gauč, a tak najděte kompromis, který bude vyhovovat oběma stranám.

Nezbytný základ

První co bude potřeba přizpůsobit je podlahová krytina. Záleží na velikosti a váze psa. Zatímco pěti kilogramový mazlíček nezničí téměř žádný povrch, drápy dvaceti či třiceti kilogramového psa už mohou napáchat škodu. Ideální jsou tvrdé a odolné materiály, patří sem dlažba, vysokozátěžové lamináty, linolea či marmolea a některé typy dřevěných podlah. Speciálně u nich je nutné se poradit s prodejcem, jejich povrch může ochraňovat lak či olej, samozřejmě záleží také na tvrdosti dřeviny.

Nezničí se ani koberce, jen nezapomínejte, že srst a nečistoty, které pes nanosí domu se v koberci usadí a jen s těží je všechny vysajete. Proto jsou vhodné kusové koberce s nízkým vlasem, které můžete snadno vyprášit nebo vyprat.

V boji proti prachu, nečistotám, srsti, ale i alergenům a jiným mikročásticím pomůže technika. Základem je kvalitní dostatečně výkonný vysavač s několikanásobnou filtrací, která zadrží i ty nejmenší částice (pro představu roztoč měří asi 0,3 mm). V tomto případě je vhodnější sáčkový vysavač, protože sběrné pytlíky rovnou vyhodíte. Dokonalejší údržbu zajistí i tvar sací hubice, který může bezezbytku vysát i ten nejméně přístupný roh či škvíru místnosti.

Čisté tlapky

Počítejte s tím, že když zaprší nebo roztaje sníh, budete pejskovi čistit tlapy. Není to párkrát za rok ale mnohokrát. Štěstí přeje připraveným a to i v tuto chvíli. Kde je budete mýt vy? Ideální je varianta, kdy můžete zřídit sprchový kout jen pro psa, ovšem to si nemůže dovolit každý. Ať tak či tak, i vanička ve sprchovém koutě by měla odolat psím drápům. Vhodná je smaltovaná ocel nebo keramika. Budete-li psa mýt ve vaně, pak i ona by měla být z některého těchto materiálů.

Na stejné úrovni

Odborníci sice nedoporučují, aby váš mazlíček sdílel s vámi stejný sedací nábytek a už vůbec ne postel, nicméně, kdo by odolal malému štěněti, které na páníčka smutně kouká? Pokud jste si jisti, že i váš pejsek skončí vedle vás na gauči, pak nezbývá nic jiného, než zvolit správné čalounění. Pořiďte si kvalitní, vysoce odolné látky, které lze sundávat a prát v pračce. Vhod přijde i povrchová úprava zabraňující udržování špíny na povrchu a usnadňující údržbu. Drápům dokonce odolají už i některé kožené čalouny.

Chcete-li svému čtyřnohému příteli dopřát, pak i jemu můžete pořídit křeslo nebo gauč, jehož design je shodný s tvary sedacího nábytku pro dospělé. Přizpůsobený je jen jejich rozměr. Jsou nižší a samozřejmě menší.

Najíst se musí Pro misky s krmením najděte přístupné místo s omyvatelnou podlahovou krytinou.

Náš tip:Zejména štěňata urputně bojují, když je jejich páníček nechá samotné doma. Tehdy chtějí za každou cenu ven a častokrát tak zničí dveře, na které jsou schopni škrábat i několik hodin. Přestože je to jednou odnaučíte, o dveře jste pravděpodobně přišli. Jak nahradit škodu? Asi nejelegantnějším řešením je nerezový plát, kterým zakryjete spodní část dveří.

Zdravý vzduchDo bytu s mazlíčky si pořiďte čističku vzduchu s účinnými filtry, např. filtry proHEPA a HEPA.

-zal-Foto: Zenotta, Ikea