Nejen v pracovně nebo ložnici, ale i na chalupě a na chatě vynikne originální podlaha z OSB desek. Bude neokoukaná, taková, kterou na rozdíl od běžných plovoucích podlah rozhodně každý nemá.

Zkuste se zaměřit na dřevoštěpkové, takzvané OSB desky. Známe je spíše z bednění pod střechou a vůbec jako základní konstrukční materiál dřevostaveb. Ale prodávají se také typy desek vhodné k vytvoření podlahy a jsou firmy, které s nimi umí pracovat na vysoce profesionální úrovni. Taková ryze funkční deska se pak může vyloupnout v naprosto parádním provedení – na podlaze anebo i na obkladech stěn. Záleží na správném výběru typu a tloušťky desky a její dokonale dotažené finální povrchové úpravě.

Odkud se vzalo to jméno? Jejich vzhled určitě znáte – pro OSB desky jsou typické cikcak položené velké světlé hobliny vytvářející originální mozaiky, které působí plasticky díky lehce odlišným odstínům těchto hoblin. Desky jsou vysoce kvalitní, plošně lisované dřevoštěpkové stavební desky, které si ponechávají mechanické vlastnosti dřeva, aniž by vykazovaly jeho různé defekty, jako jsou suky nebo praskliny. Základem desek velmi zajímavého vzhledu jsou borovicové štěpky, velké ploché hobliny, dlouhé až 12 cm a uspořádané do tří vrstev orientovaných kolmo na sebe. A odtud je také název – OSB je zkratka pro Oriented Strand Board. Ve vrchní a spodní vrstvě OSB desky jsou štěpky uloženy v podélném směru (k délce desky), zatímco střední vrstva je položena kolmo, napříč, což dodává desce vysokou pevnost a také pružnost. Vrstvy jsou spojeny a fixovány vodovzdorným pojivem z umělých pryskyřic.

OSB desky vznikly v USA zhruba před padesáti lety, a to jako alternativa různých stavebních materiálů používaných při výstavbě dřevostaveb, jako je například překližka.

Přednosti nové podlahy Pokud jde o vzhled a dojem, podlaha to rozhodně nebude běžná a nehrozí, že by ji měl kdekdo. Samozřejmostí je požární odolnost (klasifikovaná jako C1 neboli těžce hořlavý materiál) a naprostá zdravotní nezávadnost materiálu. Mezi další výhody patří cenová nenáročnost, vysoká pevnost, pružnost, tvarová a rozměrová stálost, stabilita a odolnost, což zahrnuje i odolnost proti vyboulení podlahy. OSB desky vykazují také dobrý tepelný odpor, podlaha z nich bude příjemně teplá. A příjemně teple působí i na pohled, což je také důležité.

OSB desky se dobře opracovávají a rychle se s nimi pracuje. Povrchovou úpravu si můžeme zvolit podobně jako u dřevěného masivu; desky lze mořit, natírat i lakovat.

Pokud jde o firmu, která podlahu vyrobí, orientujeme se nejlépe podle doporučení nebo referencí – již hotových zakázek té které firmy.

V kombinaci se dřevem Zajímavých efektů v interiéru navíc můžete dosáhnout vhodnou kombinací OSB desek se světlým dřevem (kterým také nakonec i OSB deska z celých 95 % je). Tam, kde je to vhodné – v podkrovním pokojíku, na chatě nebo chalupě - se dá vytvořit elegantní „dřevěný“ interiér kombinací podlahy z OSB desek, masivních dřevěných oken a parapetů a ještě třeba OSB obkladu stěn. Kombinace se dřevem je decentní, kdy se velmi podobné barevné tóny doplňují a odlišují jen kresbou a strukturou povrchů. A nakonec – OSB deskami lze obložit také strop.

-ag- Foto: http://www.podlahy-podzimek.cz/