Herbicidy mohou být účinné na likvidaci plevele, bohužel jsou zcela neekologické a mohou ohrozit jak budoucí výsadbu, tak i zvířata a osoby pohybující se v takto ošetřeném prostoru. Víte, jak se zbavit plevele ekologičtější cestou?

Kde byste měli likvidovat plevel?

S plevelem se můžete na své zahradě setkat takřka kdekoliv – dokáže vás potrápit nejen v záhonech a na poli či v trávníku, ale také na místech, kde dochází k obnově porostu. Tedy třeba tam, kde se chystáte osazovat okrasné keře či rostliny. V tuto chvíli lidé sahají po herbicidech, protože zakrytí plevele netkanou fólií nestačí.

Jaký plevel se likviduje?

Na každé zahradě roste něco trochu jiného, nejčastěji se však opakuje asi 20 druhů plevele – nejčastěji se jedná o čeleď krtičníkovitých (divizna, rozrazil), jetele, heřmánkovitý plevel, ale i žabinec. Jeho se zbavuje obzvlášť obtížně.

Jak se zbavit žabince?

Žabinec je plevel vytvářející souvislé plochy, může vám připomínat koberec. Má velké množství semen, ta nepřetržitě klíčí, proto může kvést v průběhu téměř celého roku. Dokáže prorůst i fólií v místech, kde vytvoříte otvory pro nové rostliny. Zde je účinný jen herbicid.

Čím zničíte plevel?

Jak jsme již řekli, použití klasických herbicidů není nejvhodnějším řešením. K sehnání jsou však i ty, v nichž nejsou glyfosáty, které se v nich vyskytovaly dříve. Sáhněte místo nich po netoxických, ekologických přípravcích, které nebudou zanechávat rezidua.

Účinkovat začnou již po třech hodinách od aplikace. Jeden den můžete povrch ošetřit a druhý začít s výsadbou. Všechen plevel bude zlikvidován. Tuto metodu můžete využít také na plevel ve spárách dlažby.

Jak herbicid aplikovat?

Pokud je třeba ošetřit velkou plochu, je vhodné použít postřikovač. Přípravek nařeďte dle návodu a aplikujte tak, aby se tvořila jemná mlha. Na menší místa použijte menší postřikovače. V nich jsou herbicidy již naředěné, proto je můžete rovnou použít.

Zdroj: zahrada.cz, ireceptar.cz