Maliny - ty malé, šťavnaté kuličky plné chuti. Kdo by je nemiloval? Ať už jsou sladké, těžké červené, nebo jemně kyselé žluté, každé mají své jedinečné kouzlo. Ale které pěstovat? Pojďme se podívat na naše dvě hlavní hrdinky - červenou a žlutou malinu.

Maliny mají mnoho odrůd, které vybrat?

Zdroj: Youtube

Červená, nebo žlutá malina? Jaký je rozdíl v jejich pěstování?

V první řadě je důležité zmínit, že jak červené, tak žluté maliny mají podobné požadavky na pěstování. Oba typy milují slunečné polohy s dobře propustnou půdou, bohatou na organické hmoty. Avšak existují jisté nuance, které je třeba vzít v potaz.

Červené maliny jsou více extrovertní - rády se šíří a rostou do šířky, takže budou potřebovat více prostoru. Toto je důležité zohlednit při plánování vaší zahrady. Na druhou stranu, žluté maliny jsou trochu více introvertní, preferují kompaktnější růst a obecně jsou méně invazivní.

Co se týče mrazuvzdornosti, červené maliny obecně lépe odolávají chladu než žluté maliny. Ty většinou potřebují trochu více ochrany během zimních měsíců.

Jak vybrat vhodné maliníky?

Při výběru maliníků je důležité vzít v úvahu několik faktorů. První je, jak už jsme zmínili, prostor. Červené maliny budou potřebovat více místa, zatímco žluté maliny jsou vhodnější pro menší prostory.

Dále, pokud žijete v oblasti s extrémně chladnými zimami, mohou být červené maliny lepší volbou, protože jsou odolnější vůči mrazu. Pokud jste však ochotni vynaložit trochu péče navíc, nebojte se ani žlutých malin.

Myslete také na to, jaký typ malin preferujete. Různé odrůdy nabízejí různé chutě a textury. Červené maliny jsou obecně sladší, zatímco žluté maliny mají jemnější a mírně kyselou chuť. A konečně, pokud plánujete jíst maliny čerstvé, obě varianty jsou vynikající. Pokud však plánujete maliny zpracovávat (například na džemy nebo marmelády), pak sáhněte raději po červených malinách, protože v sobě mají více šťávy.

Zdroj: webmd.com, gardeningknowhow.com