Všichni milujeme rajčata – ty sladké, šťavnaté plody, které můžeme použít na výrobu omáček, salátů nebo si na nich pochutnat jen tak v celku. Ať už jste zkušený zahrádkář, nebo začátečník, žloutnutí listů je problém, se kterým se musíte umět vypořádat. Ale nevěšte hlavu! Ve světě zahradničení není problém, který by nešel vyřešit. Pojďme se tedy pustit do hledání řešení tohoto škodolibého zahradního problému.

Podívejte se na video plné tipů, jak pěstovat rajčata pro začátečníky!

Zdroj: Youtube

Proč žloutnou listy na rajčatech?

Existuje několik důvodů, proč listy rajčat žloutnou. Někdy je to způsobeno nedostatkem živin, jako je dusík, fosfor nebo draslík. Jiné příčiny mohou zahrnovat špatnou zálivku, houbové nebo bakteriální infekce, přemnožení škůdců, stres z teplotních změn nebo dokonce nadbytek vody. Je důležité správně identifikovat příčinu, abyste mohli podniknout adekvátní kroky k nápravě.

Co se žlutými listy rajčat?

Pokud jste identifikovali příčinu žloutnutí listů, měli byste problém co nejdříve řešit. Přidejte hnojivo, zmírněte nebo zintenzivněte zálivku. Pokud jste zjistili přítomnost škůdců nebo infekce, použijte biologické nebo chemické prostředky k jejich potlačení. A nezapomeňte pravidelně sledovat stav vašich rajčat, aby se problém nevrátil.

Jaká je nejlepší prevence proti žloutnutí listů?

Prevence je vždy lepší než léčba, a to platí i pro žloutnutí listů. Například některé odrůdy rajčat jsou odolnější vůči nemocem a stresu. Vyberte si takové, které budou vhodné pro vaše klimatické podmínky a pěstební prostředí.

Než se dáte do sázení, ujistěte se, že půda, ve které pěstujete rajčata, je bohatá na živiny a má dobrou strukturu. Pravidelně ji obohacujte kompostem nebo organickým hnojivem. Zalévejte rajčata pravidelně a dostatečně, ale vyhněte se přemokření. Rajčata potřebují konzistentní zásobu vody, ale příliš mokrá půda může vést k houbovým infekcím a problémům s kořeny. Ujistěte se, že rajčata dostávají alespoň 6-8 hodin plného slunce každý den.

Zdroj: tomatobible.com, gardendesign.com