Málokomu by se chtělo při současném širokém sortimentu zmrzlin v obchodech vyrábět si zmrzlinu doma – ostatně zmrzlinové strojky se u nás v podstatě už neprodávají. Nemusíme se ale omezovat jen na donesení zmrzliny domů a vyklopení porcí do misek. Dáme-li si trochu práce, můžeme vykouzlit skvělé zmrzlinové dezerty. Zejména při slavnostnějších příležitostech si můžeme trochu pohrát s přípravou, dekorací a způsobem podávání zmrzlinových pokrmů. Omáčky a přelivy dodají zmrzlině nové chuťové zážitky a švih a naše snažení může korunovat i nejslavnostnější variace - hořící zmrzlina. Na čem a jak zmrzlinu servírovat? Zmrzlinové talíře Zmrzlinové kopečky přelité omáčkou servírujeme na velkém plochém talíři, obkládáme ovocem, doplníme oplatkou nebo sladkými tyčinkami. Velký talíř použijeme také na servírování palačinek se zmrzlinou. Poháry Pořídíme si široké poháry ze silného skla, také – hlavně pro děti – jsou zajímavé barevné poháry z matového plastu. Do poháru pod zmrzlinu dáme kompot nebo čerstvý ovocný salát, na něj zmrzlinu, kterou přelijeme přelivem – čokoládou, vanilkovým krémem, ovocnou omáčkou – a pak případně posypeme oříšky atd. Zmrzlinové misky Nízké (mají jen malou silnou nožku) skleněné nebo ještě lépe nerezové pohárky. Vysoké sklenice I ovocné a mléčné koktejly zpestříme kopečkem zmrzliny. Servírujeme do vysokých úzkých silnostěnných sklenic a zdobíme ovocem. Ingredience, které bychom vždy měli mít v zásobě. Dotvoří a ozvláštní i obyčejnou zmrzlinu. Oplatky, trubičky… třeba i méně výrazné chuti. Slouží jednak k ozdobě, jednak k zajedení, když je v ústech příliš „zima“. Bílý jogurt… k podlití kopečků zmrzliny servírovaných na talíři. Na jogurt aranžujeme jahůdky, ostružiny, borůvky – bílý podklad zvýrazní jejich barvu a rozmanitost. Drobné ovoce… maliny, ostružiny, menší jahody nebo lesní jahody, borůvky. Mimo sezónu využíváme mražené; plně vyzrálé plody mrazíme na tácku, poté sesypeme do krabičky. Z mrazničky je odebíráme v průběhu celého roku, přičemž si šetříme na ozdobu nejlepší, největší a nejsouměrnější kousky. Skvělá je zmrzlina s horkými malinami. Kompoty… s trochou šťávy servírujeme pod zmrzlinu do pohárů, pokud jej chceme použít na ozdobu (například dílky mandarinek) kompot dobře scedíme. Šlehačka… nejlepší je nejobyčejnější: čerstvá, dobře zchlazená a pevně našlehaná - a neslazená. Na vanilkovou zmrzlinu vyrobíme pařížskou šlehačku. Lískové oříšky… sypeme navrch pohárů nebo jemně mleté můžeme přidat do šlehačky. Jen pro ty, kdo na ně nejsou alergičtí! Kokos… k posypu nebo jej rozvaříme na přeliv. Ovocné pyré… rozmixujeme zvlášť meruňky, kiwi, maliny, propasírujeme a osladíme. Vzniklé pyré ozvláštní i obyčejnou zmrzlinu. Mandle Mandlovými lupínky nebo sekanými mandlemi sypeme povrch pohárů, hodí se na pařížskou šlehačku. Strouhaná čokoláda Hoblinky, čokoládová rýže, kuličky…. Kandované ovoce… poněkud nedoceněné, výborná je pomerančová kůra a kandované višně. A pro dospělé…. Rozinky naložené v rumu Likéry Vinná pěna Příště si můžete přečíst recept nejen na vinnou pěnu, ale i na další omáčky a přelivy na zmrzlinu…. -ag-