Pozvat hosty ke slavnostní tabuli znamená také něco jiného ve způsobu stolování a stolničení, než když někoho pozveme na zahradu ke grilu a řekneme „poslužte si“. Doma jsme většinou v roli dvojí – kuchaře a hostitele – a tak je náročné v jedné osobě udržet vysokou úroveň stolničení. Proto si při slavnostních příležitostech vždy raději pozveme výpomoc do kuchyně, abychom si uvolnili ruce pro servírování hostům.

V takovém případě si pročteme třeba i příručku o servírování a leccos okoukneme v lepší restauraci, kde si všimneme způsobu dokonalé obsluhy. To základní je nám ale jistě známo, tedy jak nám servírují nápoje i talíře s jednotlivými chody. Nemluvíme ovšem o situacích, kdy nám číšník podává talíř přes další hosty přímo do ruky.

Jsou různé způsoby obsluhy a všechny mají své kořeny v historii, kdy se během let postupně vyvinuly styly obsluhy typické v různých zemích (a to už zhruba od 15. století). Do dnešních dnů se k nám jen v lehce pozměněné formě přenesly; setkáváme se s nimi v drahých restauracích, na banketech i na zahradních slavnostech. Používáme je ale i doma – i když to ani nevíme.

Pokud přineseme na stůl pečeni a přímo před hosty ji krájíme speciálním nožem, v jednoduchém podání vlastně opakujeme vyšší styl složité obsluhy. Ten se vyvinul z takzvaného anglického způsobu obsluhy, kdy se krájelo maso před hostem u jeho stolu. Bylo to tzv. dranžírování; vzpomeneme si na termín nůž dranžírák, který si možná někdo spojuje s porcováním syrového masa, ale byl to nůž, kterým se krájely před hosty finální porce.

Doma zřejmě neobcházíme hosty s plnými mísami lahůdek tak, jak to známe z honosnějších banketů, ale i z nějaké party, kdy se číšníci proplétají s tácy jednohubek mezi hosty. Prazákladem této formy obsluhy byl původní francouzský způsob obsluhy, kdy zdobené maso na mísách číšníci nabízeli hostům sedícím u stolů.

Doma, když máme více hostů, spíše využijeme rautu, kterému se dnes také říká table d’ hotel a který se vyvinul z ruského způsobu servírování, při němž obsluha předkládala na stoly pokrmy na mísách a tácech, aby si hosté podle chuti mohli volně vybírat. Protože je tento postup velmi jednoduchý, je v dnešní době všeobecně rozšířený – s volnou nabídkou na jídelních stolech se setkáme na rautech (také se dnes nazývá rautový způsob nebo systém), při snídaních v hotelech a také, jak bylo řečeno, i doma, pokud pořádáme večírek pro více lidí - ať doma, nebo na zahradě. Není nic jednoduššího pro hostitele i hosty. Ti mají úplnou volnost výběru množství i typu pokrmů a hostitel pouze musí průběžně dohlížet na doplňování táců a mis.

-ag-Foto: Archiv In