Jak si banánovou vodu vyrobit? Nasekejte slupky od banánů a ponořte je do vody. Nechte je několik hodin máčet. Ideálně klidně dva až tři dny. Poté výsledný produkt sceďte a můžete ho použít jako hnojivo.

Draslík v banánové vodě

Banány jsou bohatým zdrojem draslíku. To je makroživina, která podporuje růst a reprodukci rostlin. Zároveň jsou díky draslíku rostliny odolnější vůči suchu, vlhkosti, extrémním teplotám, škůdcům a tak dále.

Problémem ale je, že pouhým louhováním se ze slupek nevypustí draslík tak, aby jej rostliny dokázaly využít. Ideální je slupky předtím alespoň částečně kompostovat.

Všeho moc škodí

Některým rostlinám draslík skutečně nepomůže. Zjistěte si, jestli zrovna ty druhy, které máte doma, vyžadují více či méně draslíku. Zároveň banánová voda může přilákat zbytečný hmyz, jako jsou octomilky, komáři apod. Banány z obchodu jsou plné pesticidů, ty rostlinám taky příliš nepomůžou. Použijte ideálně BIO banány. Máme ale pro vás i nápad, jak se pesticidů na slupkách ovoce snadno zbavit. Najít ho můžete na odkazu následujícícho článku.

Zdroj: urobsisam.zoznam.sk