Hlavním úkolem zrcadla je odraz obrazu, abychom se díky němu mohli upravit a zkontrolovat, dámy také nalíčit a pánové oholit. Současně může plnit funkci dodatečného osvětlení a rovněž dokáže opticky zvětšit prostor.

Jak funguje

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že se v zrcadle vidíte? Může za to přidaná vrstva. „Původně se používala na zadní stěnu skla sloučenina rtuti a cínu. Použití roztoku stříbra na čiré sklo objevil až o několik let později v roce 1835 německý chemik Justus von Liebig. Tento princip, kdy se na čiré sklo nanáší tenká lesklá kovová vrstva, je zachován dodnes,“ uvádí Lucie Hronová ze společnosti Amirro. A dodává, jak se to vlastně má s tvrzením, že zrcadlo převrací náš obraz. „To, co vidíte, je levá strana vaší tváře na levé straně zrcadla a pravá strana na pravé straně, což vytváří iluzi, že je odraz ve skutečnosti obrácený.“

Klasika nebo moderní řešení

Dříve se používala hlavně jednoduchá zrcadla, pak přišla éra zrcadel s policí, následoval boom galerek (zrcadlových skříněk s úložným prostorem) a nyní si můžete vybrat ze všech variant, a ještě se objevují nové. Například vestavná galerka. U ní je ale nutné připravit prostor na zabudování předem a mnohdy i řešit přívod elektrické energie. Dnes už není výjimkou, když je v zrcadlech zabudovaná elektrická zásuvka, stejně tak se poměrně běžně bez ohledu na typ vybavují LED osvětlením. Některá zrcadla se můžou instalovat na výšku i na šířku. A jiná třeba mají integrovaná zvětšovací kosmetická zrcátka (nebo si je lze přidat zvlášť).

Poznámka k osvětlení

Tradičně se zrcadla osvětlují buď po stranách, nebo po celém obvodu, ale může to být i jinak – například po stranách plus nahoře. Podstatné je, aby vás světlo neoslňovalo ani jste si kvůli němu nestínili. Také zvažte, jaké světlo a k jakým úkonům vám vyhovuje. Tohle řešit nemusíte, když si vyberete osvětlení, ať už integrované v zrcadle, nebo přidané dodatečně, u něhož lze měnit intenzitu světelného toku (stmívání) a také barvu světla (teplotu chromatičnosti).

Tvar a velikost

Vybírejte podle svých prostorových možností a vlastního vkusu. Podle odborníků ze společnosti Dřevojas by však zrcadlo nemělo být širší než například koupelnová skříňka s umyvadlem. Klidně si to zkuste v některém koupelnovém studiu a dáte jim za pravdu, že maxi zrcadlo u mini umyvadla působí opravdu nevyrovnaně.
Při nákupu ještě zohledněte praktickou stránku věci, například velké kulaté zrcadlo s příliš širokým, dominantním rámem vizuálně působí zajímavě, je však otázkou, kolik toho v něm skutečně uvidíte a zda by se lépe nevyjímalo v jiné části bytu.

Chytré fólie

Každou koupelnu je třeba odvětrávat, ale někdy ani to nestačí a zrcadlo se zamlžuje. Komu to vadí, může ho opatřit speciální zahřívací fólií, která se lepí na jeho zadní stranu. Její kabel se často připojuje na osvětlení zrcadla, případně vůbec do elektrického okruhu osvětlení v koupelně. Ale možností je více, například samostatný vypínač, pohybové čidlo a jiné. Po zapnutí se zrcadlo odmlží během opravdu krátké doby, za jednu až dvě minuty. Chytré a jednoduché, zvážíte to?

Zdroj: Amirro.cz, Dřevojas.cz