Při výběru zrcadla se řídíme jeho funkcí a také typem místnosti, do které ho pořizujeme. Specifickou úlohu mají zrcadla koupelnová, která jsou také vystavována největší zátěži v podobě teploty a vlhkosti. Neošetřený dřevěný rám může po čase plesnivět, kovové komponenty pak mohou podléhat korozi. V malých koupelnách oceníte praktická zrcadla s integrovanou poličkou či skříňkou, pro náročné se vyrábějí výhřevné fólie zabraňující zamlžování.

U zrcadel do předsíně obvykle vyžadujeme, aby zobrazilo celou naši postavu. Pokud nemáme k dispozici dostatek místa, je určitým řešením zrcadlo integrované do dveří šatní skříně. „Zde bychom si měli dát pozor na prostor – zrcadlo by mělo být umístěno tak, abyste od něj mohli být v dostatečné vzdálenosti, a viděli tak svou postavu celou. Pokud je zeď či skříň přímo naproti jiné zdi, moc toho neuvidíte,“ radí Lucie Hronová ze společnosti Amirro. Zvolit můžete rovněž zrcadlo, které stojí v prostoru, pokud máte v chodbě dostatek místa. Neopomenutelnou funkcí zrcadel je také jejich schopnost opticky zvětšit prostor, což zrovna v případě velkého předsíňového zrcadla platí dvojnásob.

Další zrcadla v interiéru budou už spíš jen pro okrasu a prosvětlení místností, můžeme je tedy vybírat v libovolném tvaru a rámu, případně je poskládat do estetických kompozic. Kapku inspirace najdete ve fotogalerii.

Věděli jste, že:

  • čínské učení feng shui nedoporučuje umístit větší zrcadlové plochy do ložnice, protože odrazy narušují klidný spánek
  • naopak zrcadlo u jídelního stolu "zdvojnásobuje" podávané pokrmy, což prý symbolizuje hojnost
  • zrcadlo by nemělo viset přímo naproti dveřím, protože by odráželo energii příchozího zpět ven