Dodržujte správný postup

Domácí radiátory jsou během let kvůli teplotním výkyvům značně opotřebovány. Takto poničené topení ztrácí svou plnou funkčnost, a navíc kazí celkový dojem v místnosti. Důkladná renovace však nespočívá pouze v nanesení nového nátěru, ale v dodržení celkového správného postupu.

Vychladlé topení zbruste

Před renovací vypněte topení a nechte ho zcela vychladnout. Podlahu zakryjte fólií nebo kartonem. „Všechny nepřilnavé nátěry i zkorodovaná místa zbruste ocelovým kartáčem a na zbylý povrch radiátoru použijte brusnou houbu nebo smirkový papír, kterým se lépe dostanete mezi žebra. Zbroušení a odstranění nesoudržných nátěrů celého topení je nutné, aby nový nátěr dobře přilnul,“ radí Radek Kříž, technický poradce značky Balakryl.

Radiátor důkladně očistěte

Zbroušený radiátor zbavte všech nečistot. Nejprve ho omeťte smetáčkem od prachu. K odstranění mastnoty dobře poslouží speciální odmašťovací přípravky. Nezapomeňte ani na hůře dostupné spoje, šrouby atd. Potom celé topení omyjte pomocí hadříku a teplé mýdlové vody. Místa, která nechcete zamazat barvou – tedy měřáky a kohouty sloužící k ovládání teploty – přelepte maskovací páskou.

Nejprve použijte ochranný nátěr

Povrch, který je zbroušený, poškozený nebo odhalený až na kov, natřete nejprve antikorozním podkladovým nátěrem Balakryl Antikor. „Základní nátěr ochrání povrch před rezavěním a zlepší přilnavost vrchního nátěru. Navíc je rychleschnoucí a není potřeba ho před aplikací krycí barvy přebrušovat,“ doplňuje Radek Kříž.

Na závěr aplikujte krycí barvu

Nakonec naneste krycí barvu ve dvou vrstvách s časovým rozestupem 4 hodin. Lze použít speciální nátěr Balakryl Radet v základních odstínech, který vydrží teplotu až do 105 °C. Nebo si můžete vybrat až z 20 000 odstínů krycích barev Balakryl UNI, které jsou také vhodné k renovačním nátěrům topení. Oba nátěry navíc dokonale kryjí, nezapáchají ani neblednou.

Zdroj: Youtube