* Dobrý den,

chtěl bych se zeptat někoho, kdo rozumí železobetonovým konstrukcím. Před lety jsem přistavil k domu terasu. Jde o tradiční konstrukci železobetonových obvodních pasů, uvnitř vysypaných štěrkem, nahoře jsou položené betonové dlaždice.

Minulý rok jsem objevil ve stěně terasy trhlinu, která se rychle zvětšovala. Minulý víkend odpadl blok betonu a já zjistil, že výztuž, která byla uložená v betonu, je úplně zrezivělá. Jak je to možné? Mezi výztuží a bokem stěny jsem přitom nechal dvoucentimetrovou krycí vrstvu.

Jaroslav Odpovídá Jan Čech

Stejný problém jsem nyní řešil na své vlastní, nově koupené chatě. Terasa začala praskat a tím i odlupovat od zdi. Budu ji muset tedy zbourat a postavit novou.

Od odborníků jsem se dozvěděl, že předchozí majitel (stavebník) a ve Vašem případě tedy i Vy jste mohli udělat hned několik chyb.

  1. Špatně očištěná výztuž znamená, že korozivní účinky pokračují.
  2. Krycí vrstva má být MINIMÁLNĚ 20 mm. U vlhkých a agresivních konstrukcí (základy apod.) by měla být až 70 mm. Odborníci říkají, že minimální ochranná tloušťka krycí vrstvy je v interiéru o něco větší, než je průměr výztuže, v exteriéru dvoj- až trojnásobek.
  3. Ukládání výztuže do vyhloubených jam vyžaduje nejprve vytření spodku několikacentimetrovou vrstvou, na kterou se bude pokládat výztuž. Jinak hrozí znečištění výztuže.
  4. Když už podkladovou betonovou plochu máte, nesmíte výztuž položit na ni jen tak. Musí být na betonových nebo plastových podkladních distančních podložkách (najdete je třeba zde), protože pracovní spárou (mezera mezi již částečně zatvrdlým a mokrým betonem) by k železu pronikala voda.

Nevím, který případ je ten Váš. Snad v těchto bodech najdete chybu, které jste se dopustil.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com