Opravdového milovníka a znalce čaje poznáme třeba hned tak, když po něm umyjeme začernalý hrnek. Podle nás byl strašně špinavý, podle něj však jedině správně vyhlížející. Když pak najde svůj hrníček s vnitřkem vydrhnutým do běla - rozzuří se a bude nám dlouho lát a vyčítat. Čekat můžeme všechno - od štiplavých poznámek typu “já mám radši ten čaj než ten jar“ až po sáhodlouhé přednášky na téma „nádobí, které přijde do styku s čajem, se nikdy, nikdy nesmí násilně vymývat, jen proplachovat čistou, nezávadnou vodou“. Možná nejsme ortodoxní „čajaři“, ale s rozvíjející se nabídkou čajů všech druhů na našem trhu, se zvyšujícím se zájmem o poznání východních kultur (třeba na každém ukázkovém čajovém obřadu je nabito – spousta lidí jej chce poznat i bez toho, že by jej pak ve své kuchyni praktikovala) bychom si měli osvojit zásady nákupu, skladování a přípravy. Pití čaje u nás, to může znamenat pro každého něco jiného. Pro někoho „po česku“ (spařený a případně oslazený sáček čaje), někdo holduje pití čaje po vzoru východních národů, ale jsou i fandové pití čaje „po anglicku“. Tady se nám okamžitě vybaví slavný výraz „čaj o páté“. Anglický čaj se připravuje z čaje výrazně vonícího, jako je Darjeeling nebo Assam, z čaje sypaného - málokdy si urychlujeme práci použitím čajových sáčků. Anglický čaj je kromě přesně daného času konzumace (je to nejen čaj o páté, ale také ranní čaj, jako třeba první ranní nápoj, ještě před snídaní) také spojen s mlékem, se kterým se běžně popíjí. A to také není jen tak – existují dva zásadní směry, z nichž jeden obhajuje přilévání čaje do mléka, a druhý naopak: do šálku se nalije nejprve čaj, načež se dolije mlékem. V našich kuchyních se při troše pozornosti pozná, kdo je fandou pití čaje po anglicku – u něj se vyskytují krabice s anglickými nápisy, různé červenozelené parádní plechovky a nejrůznější konévky na mléko. Také porcelán je zde jiný než u toho, kdo propadl čajování po způsobu Dálného východu. Ještě jednou: i když nejsme opravdoví znalci čaje, tento tradiční nápoj zasluhuje z naší strany jistě pozornost. Proto by příprava čaje u nás doma v kuchyni v žádném případě neměla být jen obyčejným přelitím sáčku podřadné sorty čaje dlouho se vařící vodou v nestylovém (a v nevyhřátém) hrnku na kafe. Příště se proto podíváme na zásady skladování čaje, na to, jak vybírat šálky a konvici a konečně také, jak čaj správně připravovat. -ag-