Vlhkost vzduchu může kvůli vytápění v domácnosti zejména v zimních měsících klesnout až na 30 %. To je naprosto nedostačující, neboť ideální vzdušná vlhkost pro člověka se pohybuje kolem 50 %. Pokud je vlhkost vzduchu v bytě příliš nízká, začínají se u nás objevovat zdravotní obtíže, jako například vysychání sliznic dýchacích cest, čímž se nám hůře dýchá a oslabuje se obranyschopnost našeho těla.

Můžeme pociťovat sucho v krku a nadměrnou potřebu pití, někteří citliví lidé popisují i potíže s vysušenou pokožkou či pálením očí, neboť dochází k vysušování slzných kanálků. Zejména malé děti mohou být vůči těmto obtížím náchylné, protože jejich obranyschopnost těla je menší než u nás dospělých.

Důležité je správné větrání

I v zimě je třeba měnit v bytě suchý vydýchaný vzduch za čerstvý, a proto se bez větrání neobejdeme. Na rozdíl od letních měsíců však nevětráme dlouhou dobu (třeba celou noc), ale několikrát denně otevřeme okna dokořán, stačí vždy tak na pět až deset minut, aby se vzduch vyvětral, a přitom neuniklo zbytečně příliš mnoho tepla.

Nejdůležitější je dobře vyvětrat večer před spaním, aby se vám dobře usínalo. Pokud máte moderní plastová okna, můžete je nechat otevřená na mikroventilaci, tedy na malou skulinku, kterou do bytu neustále proudí čerstvý vzduch.

Samotné větrání však nestačí, důležité je zároveň byt nepřetápět. Ideální teplota je mezi 21-22 ºC, záleží na vašem pocitu, v noci je podle odborníků nejzdravější spát při teplotách kolem 18-19 ºC.

Kvalitní zvlhčovač je skvělý pomocník

Pokud nemůžete pravidelně větrat nebo větrání nestačí a vzduch je v domácnosti stále velmi suchý, pořiďte si domů kvalitní zvlhčovač, který zároveň dokáže vzduch čistit. Tím zároveň dokážete odfiltrovat prach, pyl a roztoče.

Zvlhčovač je vhodný nejen pro dospělé, ale zejména pro malé děti, jejichž dýchací cesty bývají špatným vzduchem namáhány ještě víc, a může se tak stát, že s nimi celou zimu neustále běháte po doktorech kvůli kašli, ucpanému nosu a problémům s dýcháním, dokonce například i s laryngitidou.

V současné době máme na výběr z několika typů zvlhčovačů: parních, ultrazvukových nebo diskových.

Parní zvlhčovače fungují na principu přeměny vody na páru a jejím vypouštění do vzduchu. Jedná se o velmi oblíbený typ zvlhčovače, velmi snadno se ovládá i udržuje.

Ultrazvukové zvlhčovače přeměňují vodu na mlžinu, kterou potom vyfukují ven ventilačním systémem. Jsou to velmi výkonné přístroje s nízkou spotřebou, ale ke správné údržbě je třeba do nich používat pouze převařenou nebo demineralizovanou vodu, protože usazeniny z vody by mohly systém přístroje poničit.

Diskové zvlhčovače mají rovněž malou spotřebu a také nízkou hlučnost. Díky 31 velkoplošným diskům velmi efektivně dokážou upravit vzduch v bytě.