Nejprve je třeba si povědět, kterým potravinám se při krmení psa určitě vyhnout. Pokud rádi grilujete, pejskovi nedávejte ochucené namarinované maso nebo smažené jídlo. Nebezpečná je také čokoláda a jakékoliv potraviny nebo tekutiny s kofeinem. Dejte si pozor také na hrozny, avokádo, rozinky nebo nahnilé ovoce. Můžete tak svému miláčkovi způsobit nadýmání, průjem a dokonce i otravu alkoholem.

K otravě psa může dojít i po konzumaci většího množství ořechů, a to zejména makadamových a mandlí. V případě podezření na otravu jídlem vyvolejte u psa zvracení, dejte mu černé uhlí a navštivte veterináře. A kterými potravinami můžete pejska rozumně krmit?

1. Mrkev mohou psi ve velkém

Zpestřit stravu psovi můžete mrkví. Nejen že pejskům chutná, ale je také nízkokalorická a přirozeně sladká. V syrovém stavu dokonce poslouží i jako dentální pomůcka k odstranění zubního plaku. Vařená je vhodná při dietě a lze s ní nastavovat i krmné dávky.

2. Ovoce podávejte střídmě

Ovoce pro psa není ideální, protože obsahuje hodně cukru. Výjimkou je ale jablko. To poskytuje psovi mnoho prospěšných vitaminů a vlákniny. Pozor však na konzumaci hnijících jablek, které mohou pejskovi způsobit otravu alkoholem. Shnilá jablka totiž produkují v malé míře alkohol.

3. Bílá rýže při dietě

Vařená rýže je dobrou volbou u psa s podrážděným žaludkem. Je snadno stravitelná a pomáhá vázat stolici. Bílá rýže ale může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi, takže psi s cukrovkou by ji měli jíst pouze v malém množství.

4. Vařené kuře

Dobrým doplňkem při zažívacích problémech pejska je i vařené kuře. Volte spíše libové maso než kuře s kůží a kostmi. Kosti z vařeného kuřete mohou pejska velmi potrápit a zranit a kuřecí kůže je zase velmi tučná. Nikdy kuřecí maso nekořeňte nebo nemarinujte.

5. Ryby? Proč ne

Vhodnou volbou pro psy jsou i neochucené a nesmažené ryby. Skvělý je například losos, krevety nebo tuňák. Ryby jsou pro psa zdrojem bílkovin a zároveň nemají kosti, které by jim mohly ublížit. Důležité jsou také omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci udržet zdravý imunitní systém psa, srst a kůži. Vhodnou alternativou je také lososový olej. Před krmením psa ale ryby vždy uvařte, protože tepelně neupravené ryby mohou obsahovat škodlivé parazity.

Zdroj: ireceptar.cz, yoggies.cz