Vyčistit připáleniny je občas pěkná fuška. Ve většině případů musíte nechat plech do druhého dne odmočit. To ale dost často nestačí a vy se i tak nadřete a výsledek není dokonalý. Existují však jednoduché způsoby, jak efektivně vyčistit připálený plech, aby byl opět jako nový.

Jak vyčistit připálený hrnec:

Zdroj: Youtube

Jedlá soda a peroxid vodíku

První účinnou metodou na vyčištění plechů je použití jedlé sody v kombinaci s peroxidem vodíku. Tyto dvě složky navrátí i těm nejvíce připáleným plechům čistotu a lesk. Posypte plech jedlou sodou tak, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu. Peroxid vodíku nalijte do rozprašovače a postříkejte jedlou sodu na plechu. Nechte působit zhruba 3 hodiny. Nakonec vyčistěte houbičkou, opláchněte vodou a máte hotovo.

Vinný kámen a bílý ocet

Dalším osvědčeným trikem je použití vinného kamene a bílého octa. Na plech nasypte rovnoměrně vrstvu vinného kamene a rozprašovačem naplněným bílým octem postříkejte plech. Směs je potřeba nechat alespoň 8 hodin schnout, ideálně přes noc. Takto budou mít obě složky ideální dobu pro působení. Ráno plech vydrhněte pomocí horké vody a jemnějšího kartáče, abyste plech nepoškrábali.

Obyčejná kostka cukru

I s obyčejnou kostkou cukru dokážete zázraky. Jedinou nevýhodou je trocha trpělivosti, jelikož je tato metoda zdlouhavější. Je potřeba plech nechat odmočit v horké vodě a poté kostkou cukru začít drhnout postupně všechna připálená místa. Jakmile máte hotovo, plech umyjte běžným saponátem a opláchněte.

Citronová voda

O tom, že je citron všestranným pomocníkem v domácnosti, není pochyb. Lze jej efektivně použít i v případě připálenin na plechu. Namočte houbičku nebo kartáček do čerstvě vymačkané citronové šťávy a naneste na místo s připáleninou. Nechte chvíli působit a poté vydrhněte.

Druhou možností je nakrájet citron na plátky a následně je položit na plech, zalít vařící vodou a nechat zcela vychladnout. Poté připálené nečistoty snadno odstraníte.

Zdroj: ireceptar.cz, cestakbydleni.cz