Stručný souhrn z článku:

  • Anýz se v kuchyni používá v sladkých i slaných pokrmech a má léčebné účinky.
  • Je součástí mnoha receptů, včetně mas, pečiva, nakládané zeleniny a likérů.
  • Anýz je také účinný proti dýchacím a trávicím potížím, čaj z anýzu pomáhá při kašli a nadýmání.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
 
 
 

Bedrník anýz je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, do níž také patří například andělika lékařská, fenykl, kopr, koriandr nebo bolševník. Dorůstá do výšky až 60 centimetrů a jeho drobné bílé květy jsou uspořádány do složeného okolíku se 7 až 15 paprsky. Jako koření i pomocník na různé neduhy se používají sušené drobné plody – dvounažky, které mají výraznou vůni a kořenitě nasládlou chuť.

Jak anýz využít v kuchyni i jako koření i zdraví prospěšnou bylinu? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Anýz v kuchyni

Využití anýzu je velmi široké, dobře totiž ladí se slanými i sladkými ingrediencemi. Výborně dochutí ryby, drůbeží a hovězí maso, zeleninové polévky, přidává se také do asijských pokrmů. Oblíbený je při přípravě slaného pečiva – výborně dochutí například domácí chleba. Hodit se bude při nakládání zeleniny a při přípravě kompotů z jablek a hrušek.

Najdete ho také v perníkovém koření a používá se i samostatně do cukroví, koláčů z křehkého těsta nebo dortů. Mimo to je tradiční ingrediencí při výrobě likérů a destilátů. K těm nejznámějším patří francouzský pastis a řecké ouzo.

Jaký je rozdíl mezi badyánem a anýzem?

Tato dvě koření se velmi často pletou, ale jedná se o úplně jiné druhy rostlin. Zatímco anýz je bylina, kterou můžete snadno pěstovat i na své zahradě, badyán pochází z tropického stromu a dováží se z Asie. Obě koření jsou trochu podobné chuti a matoucí může být i název – badyánu se totiž říká hvězdicový anýz (anglicky star anise).

Anýzový čaj na kašel i dobré trávení

Anýz obsahuje účinnou látku anetol, díky níž je výborným pomocníkem při nachlazení. Pomáhá bojovat proti infekcím, má antibakteriální účinky a napomáhá vykašlávání. Čaj z anýzu je skvělým podpůrným prostředkem při onemocnění průdušek, ale uleví i při nadýmání, pocitu těžkosti po jídle, plynatosti a bolestech žaludku.

Připravíte ho snadno – 1 čajovou lžičku drceného anýzu zalijte 200 ml horké vody a nechte 10 minut vyluhovat. Poté čaj přeceďte, podle chuti oslaďte medem a vypijte ještě teplý. Doporučené množství jsou 2-3 šálky denně.

Zdroj: sever.rozhlas.cz, www.bylinkyprovsechny.cz