Před pár lety se stala květáková rýže doslova hitem, a to zejména díky trendu nízkosacharidového stravování, v němž nahrazovala klasickou rýži. Záhy se objevila také brokolicová varianta a z alternativní příloh se stala ingredience, kterou dnes můžete běžně koupit v supermarketech v mražené podobě. Připravit si ji ale můžete velmi jednoduše i doma. A nemusí to být jen v rámci diety - díky rychlé a snadné přípravě je to skvělý způsob, jak si zpestřit jídelníček a dopřát si porci vitaminů a vlákniny.
Přemýšlíte, jak květákovou rýži v kuchyni využít? Ve videu najdete 4 skvělé tipy, podívejte se:
Jak se dělá rýže ze zeleniny?
Snadno – potřebovat budete pouze struhadlo nebo mixér. V prvním případě nastrouhejte syrový květák nebo brokolici nahrubo, a to včetně očištěného košťálu. Pokud si chcete práci usnadnit, nakrájejte syrovou zeleninu na menší kusy, vložte do mixéru a několikrát za sebou ho zapněte. Výsledkem by měly být drobné kousky připomínající rýži – dejte si pozor, aby vám dlouhým mixováním nevzniklo pyré.
Na co ji využít?
Květákovou rýži lze podávat téměř stejně jako tu klasickou. Stačí ji krátce povařit ve vroucí vodě nebo orestovat na oleji či másle doměkka a poté servírovat jako přílohu k masu s omáčkou nebo různým dušeným směsím. Můžete ji také smíchat s bílou nebo hnědou rýži, a zvýšit si tak objem přílohy. Květáková rýže chutná výborně v kombinaci s luštěninami – zkuste ji třeba s aromatickým čočkovým dhalem nebo cizrnovým kotlíkem. Připravit z ní můžete také „rizoto“ nebo ji přidat do salátu z čerstvé nebo pečené zeleniny.
Brokolicová rýže je chuťově výraznější, takže jako náhrada za rýži neobstojí, ale využít ji lze také na mnoho způsobů. Kromě zmíněných salátů a rizota bude skvělá například s kuskusem či bulgurem, výborně chutná v kombinaci s rybami, můžete z ní připravit salát nebo jen promíchat se strouhaným parmazánem, čedarem nebo jiným oblíbeným sýrem.
Brokolicová rýže s bylinkami a limetkou
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 1 brokolice
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- hrst koriandru nebo hladkolisté petržele
- 1 limetka
- 100 g vařené rýže, kuskusu nebo bulguru (lze vynechat)
- sůl, pepř
- olivový olej
Příprava:
- Brokolici omyjte, očistěte košťál a poté ji nastrouhejte nahrubo nebo rozmixujte na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte brokolici, jarní cibulku, nasekaný česnek a vše osolte a opepřete. Na mírném plameni restujte 2-3 minuty, poté přidejte šťávu z 1 limetky a nasekanou petržel nebo koriandr.
- Vmíchejte uvařenou rýži a nechte vše krátce prohřát. Podávejte samostatně jako salát nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému drůbežímu masu nebo rybě.