Vajíčka jsou jednou ze základních surovin při pečení moučníků. V těstě slouží nejen jako pojivo, ale postarají se i o to, aby byl dezert po upečení nadýchaný, vláčný, kyprý a měkký. Z nutričního pohledu jsou navíc dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. Způsoby, jak se vejce při pečení používají, se liší podle typu těsta.

Do některých moučníků lze přidat celá vejce, některé vyžadují pouze bílky a jiné zase výhradně žloutky. A právě poslední jmenované dezerty se staly hlavním tématem dalšího dílu pořadu Buchty po ránu, který Česká televize odvysílá v neděli 2. června v 8:15.

Pekař a cukrář Josef Maršálek vás společně s herečkou Terezou Bebarovou naučí, jak si upéct vynikající dezerty ze žloutků. Tato epizoda vznikla speciálně na přání diváků, kteří se po odvysílání dílu věnovanému moučníkům z bílků ptali, jak naložit se zbylými žloutky. Josef Maršálek proto připravil tři recepty, kde tato ingredience hraje prim.

Jako první se bude péct vláčná žloutková bábovka se žloutkovou polevou, dochucená vanilkou, pistáciemi a mrazem sušenými jahodami. Druhým moučníkem budou legendární rakvičky se šlehačkou, po něm přijde na řadu světoznámý španělský dezert crema catalana a jako bonus na závěr představí Josef Maršálek ještě jednu specialitu ze Španělska – křupavé anýzové sušenky tortas de aceite.

Co se během pořadu ještě dozvíte?

  • Proč je důležité žloutky vážit
  • Jak dlouho lze žloutky skladovat
  • Proč mají mít ingredience před přípravou těsta pokojovou teplotu
  • Jak správně vymazat bábovku olejem nebo máslem
  • Na co si dát pozor při míchání těsta na rakvičky
  • Jaký cukr použít na přípravu rakviček, aby šly dobře vyklopit
  • Čím vymazat formičky a jak je naplnit
  • Proč je třeba během pečení rakviček otevřít troubu
  • Jaký je rozdíl mezi crema catalana a crème brûlée

Zdroj: Česká televize, hostovka.cz

Související články