Léčitelé od nepaměti věřili v léčivou moc černého bezu a používali ho při onemocněních horních cest dýchacích a lokálně i při kožních problémech. Už Hippokrates uznával jeho močopudné, potopudné, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Moderní studie potvrzují, že se nemýlil.

Černý bez provází lidstvo už dlouho, nejen jako lék, ale i jako jedlá rostlina. Vyzkoušejte naše recepty. Některé z nich ocení děti, jiné jsou ale určeny výhradně pro dospělé! Doufáme, že pro vás budou tyto aromatické květy lákavým zdrojem energie a potěšení na začátku léta.

TIP! Důležitá rada, která platí u všech receptů, v nichž využíváte květy z přírody. Doma je rozložte na podložku a počkejte 20 minut, než z nich vypochoduje hmyz. Ten vyneste z domu a vraťte zpět do přírody.

Likér z černého bezu

Ingredience:

  • 8-10 květů černého bezu
  • 100 g moučkového cukru
  • Kůra z jednoho citronu
  • Šťáva z půlky citronu
  • 750 ml vodky

Postup:

  1. Z bezu odstřihněte dlouhé zelené stonky a nechte z nich jen tolik, aby držely hlavičky květů pohromadě.
  2. Květy vtlačte do prázdné sklenice, přidejte cukr a nechte 1 hodinu odležet.
  3. Přidejte citronovou kůru a šťávu a přilijte vodku, aby byla sklenice zcela plná. Neměl by zůstat žádný prostor pro vzduch. Přebytečnou vodku uchovejte. Sklenici uzavřete a nechte odležet 48 hodin. Můžete počkat déle, chuť se změní, ale neznamená to, že získáte silnější bezovou příchuť.
  4. Výluh přeceďte přes jemné sítko (můžete použít mušelín nebo kávový filtr). Přidejte zbývající vodku a nalijte do čistých sterilizovaných lahví. V lednici vydrží měsíc.

Bezové šampaňské

Ingredience:

  • 1,8 kg cukru
  • 18 květů černého bezu
  • 8 citronů – ostrouhejte kůru a odšťavněte
  • 5 g kvasinek na sekt
  • 2 x 12litrový kvasný kbelík (ideálně s kvasnou zátkou)
  • mušelín, sterilizovaný

Postup:

  1. Cukr zcela rozpusťte ve 4 l převařené vody. Přelijte do kvasného kbelíku a přidejte 6 l studené vody.
  2. Vidličkou oddělte květy černého bezu ze stonků. Cukrovou vodu nechte vychladnout na 20 °C a vmíchejte citronovou kůru, šťávu, květy a droždí. Zakryjte a nechte šest dní kvasit mimo přímé sluneční světlo. Pokud kbelík nemá kvasnou zátku, jemně položte víko na kbelík a nezatlačujte.
  3. Přeceďte přes vyvařený mušelín do druhého dezinfikovaného kbelíku, usazeniny ponechte. Nechte několik hodin odležet, aby se usadil poslední pyl nebo sediment.
  4. Plňte do dezinfikovaných lahví na víno nebo šumivé nápoje a utěsněte. Nechte pět dní na chladném tmavém místě. Pravidelně kontrolujte sycení oxidem uhličitým lehkým otevřením víček, aby se odvětral přebytečný CO2.
  5. Uchovávejte v lednici.

Bezový sorbet

Ingredience:

  • 20 květů černého bezu
  • 300 g moučkového cukru
  • Šťáva ze 2 citronů (vymačkané půlky si ponechte)

Postup:

  1. Květy černého bezu dejte do velké pánve s cukrem a 550 ml vody, citronovou šťávou a odšťavněnými půlkami citronů. Přiveďte k mírnému varu, poté sporák vypněte a nechte vylouhovat (a cukr rozpustit) minimálně 1 hodinu, klidně ale i 5 hodin.
  2. Velké síto vyložte mušelínem a směs přeceďte. Hlavičky květů a citrony vyhoďte. Nalijte do mrazicí nádoby (nejlépe s víkem) a zamrazte na 2–3 hodiny do polozmrznutí.
  3. Polozmrazenou směs seškrábněte do kuchyňského robota nebo mixéru a bleskově rozbijte hrudky ledu. (Možná budete muset několikrát oškrábat boky nádoby.) Vložte sorbet zpět do nádoby a mrazte další 1–2 hodiny.
  4. Tento proces opakujte ještě dvakrát nebo třikrát. Čím víckrát sorbet rozmixujete, tím bude hladší. Zmrazený vydrží až tři měsíce. Před podáváním vyjměte z mrazničky a před nabíráním nechte 5 minut odstát.

Bezové víno

Ingredience:

  • 25 bezových květů
  • 200 g sultánek, nahrubo nasekaných
  • 1 citron, oloupaný a odšťavněný
  • 1 kg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 75 ml studeného černého čaje
  • 5 g vinných kvasinek
  • 1 dosiřovací tableta

Postup:

  1. Květy černého bezu odstřihněte od stonků nůžkami nebo odrbejte hřebenem se širokými zuby do čistého kbelíku.
  2. Do kbelíku přidejte sultánky, citronovou kůru a šťávu. Cukr a kyselinu citronovou rozpusťte ve 2 l vroucí vody a přilijte do kbelíku. Přikryjte a nechte 8 hodin nebo přes noc louhovat.
  3. Vylouhovanou směs přeceďte, přidejte čaj a 2,5 l studené vody, zamíchejte a poté přisypte kvasinky. Přikryjte a nechte fermentovat při teplotě 15–20 °C na temném místě, dokud nezmizí pěna (to obvykle trvá pět dní, ale může to být až 14).
  4. Přelijte do čistého kbelíku nebo demižonu, ponechte usazeninu a hlávky květů. Podle potřeby dolijte na 4,5 l vychlazenou převařenou vodou. Pevně uzavřete (doporučuje se víko s kvasnou zátkou). Nechte kvasit, obvykle to trvá šest týdnů (vizuálním indikátorem jsou malé stopy bublinek).
  5. Když tekutina přestane bublat a trochu se vyčistí, přelijte ji do čistého kbelíku, ponechte sediment a přidejte dosiřovací tabletu. Nechte čistit, což může trvat několik měsíců, a poté přelijte do sterilizovaných lahví.
  6. Skladujte v chladu a temnu. Víno bude zrát až 18 měsíců. Proces fermentace by měl probíhat v temnu. Teplotu udržujte mezi 15–20 stupni Celsia po celou dobu fermentace.

Bezový chlebíček

Ingredience:

Na chlebíček

  • 175 g změklého másla plus na vymazání
  • 175 g třtinového moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 140 g samokypřicí mouky
  • 85 g mletých mandlí
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

Na bezovou polevu:

  • 4 lžíce sirupu cordial z bezového květu (nebo bezový sirup)
  • 4 lžíce bílého nebo třtinového krystalového cukru

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 140/160 °C. Vymažte a vyložte formu na biskupský chlebíček pečicím papírem. Na těsto na bochník ušlehejte máslo s cukrem elektrickým šlehačem, dokud nebude světlé a nadýchané. Vejce, mouku, mandle, prášek do pečiva a mléko vyšlehejte do hladka. Hmoty spojte. Nalijte do formy a pečte 45–50 minut, dokud nezezlátne. Zkontrolujte špejlí.
  2. Jakmile koláč vytáhnete z trouby, propíchejte jej celý špejlí. Smíchejte bezový sirup se 4 lžícemi cukru a poté polijte celý chlebíček. Vychlaďte ve formě, poté opatrně vyjměte a nakrájejte.

Zdroj: theherbalacademy.com, bbcgoodfood.com

Související články