Díky tmavé barvě vypadá, jako kdyby ho někdo upekl nebo snad vypěstoval speciální odrůdu, ale tak to není. Černý česnek je vlastně známý bílý česnek, na rozdíl od něj však prošel speciální fermentací. Ve výsledku je ještě zdravější, není tak štiplavý a i jinak chutná a vypadá.

Abychom vás hned navnadili, tady je recept na studenou omáčku aioli (jde to stejně dobře s česnekem černým i bílým):

Zdroj: Youtube

Jak se bílý změní na černý

Speciální fermentace trvá několik týdnů, kdy si palice bílého česneku "užívají" vyšších teplot (obvykle 60 až 80 °C) a vlhkosti (asi 60 až 90 %). Tento proces se někdy označuje jako „zrání“, protože do česneku se nic dalšího nepřidává. Přitom mění nejen barvu, ale také sám sebe. Ve výsledku nebude tak ostrý jako bílý česnek, zajímavá je i jeho mazlavě gelovitá konzistence a také chuť. Na tu se názory různí, mnozí lidé ji udávají jako sladkou, třeba jako rozinky nebo pečené švestky, jiní v ní cítí i lékořici či třeba ocet balzamiko. Důležité: štiplavá chuť, která v případě klasického česneku může dráždit žaludek, se zmírňuje.

Mnohem více antioxidantů

Traduje se, že díky fermentaci nabídne černý česnek asi dvojnásobek antioxidantů, v porovnání s bílými stroužky. Prakticky pak pomáhá udržovat „na uzdě“ škodlivé volné radikály, jejichž přemíra vede k řadě běžných civilizačních chorob včetně zánětlivých stavů. Přitom vstřebatelnost S-allylcysteinu a S-allylmerkaptocysteinu je téměř stoprocentní. Bavíme se o zásadních složkách černého česneku, ve vodě rozpustných sirnatých sloučeninách. Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením a zpomalují stárnutí. Pozor, antioxidanty nemají likvidovat všechny volné radikály, ale regulovat je.

Dámy, zbystřete

V průběhu zrání se zvyšuje celá řada různých složek, včetně jednoduchých cukrů, flavonoidů a třeba také minerálů jako vápník, hliník, železo, draslík, hořčík a dalších. Těžko si to změříte, ale tvrdí se, že černý česnek nabídne dokonce 15x více vápníku než jeho bílý „kolega“. Což je dobrá zpráva zejména pro čtenářky, u nichž se potřeba vápníku významně zvyšuje kolem padesátky, v době přechodu (klimakteria). Od této doby se má denní doporučený příjem vápníku pohybovat mezi 1200 až 1500 mg denně.

Léčivé účinky

Je jich celá řada. Kromě antioxidačního působení jde zejména o protizánětlivé, antimikrobiální či imunitu podporující účinky. Ale důležité je rovněž antidiabetické (ovlivňuje hladinu krevního cukru), hypolipidemické (ovlivňuje hladinu krevních tuků), neuroprotektivní (chrání nervovou soustavu) a dokonce i protinádorové působení.

Kam s ním

Černý česnek je k dostání jako doplněk stravy a stejně tak i ve své přirozené podobě. Než začnete baštit kapsle je mnohem lepší připravit si například studenou omáčku aioli (viz video), která se perfektně hodí k masu, rybám či mořským plodům připraveným v obalu. Samozřejmě se dá černý česnek použít do salátů, pomazánek nebo polévek, hodí se při přípravě omáček, příloh i sladkých pokrmů.

Zdroj: Solen, bylinkyprovsechny.cz