Letošní prázdniny byly poněkud více rozmarné i v tom, jak moc lidí se potýkalo s nejrůznějšími virózami. Podzim zase přeje nachlazení a kdo ví, jak to bude s chřipkami. Ve všech případech přijde vhod česnečka, která slibuje ještě více užitku, když do ní použijete poctivý domácí vývar. Aby ovšem zasytila i ty, kteří se cítí fit, přidejte slaninku a chlebové krutony.

Suroviny na 4 porce: 300 g brambor, 150 g žluté cibule, 100 g slaniny, 1 palice česneku, 5 g drceného kmínu, 5 g majoránky, 1 l hovězího vývaru, 2 vejce, 50 g vepřového sádla, sůl a pepř. Na krutony: 4 plátky chleba, 100 g vepřového sádla

Postup: Na rozehřátém sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte najemno nasekaný česnek a krátce orestujte. Zalijte hovězím vývarem, přisypte oloupané brambory nakrájené na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř. Vařte na mírném plameni do změknutí. Na konec přidejte rozšlehaná vejce, majoránku a vše krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.

Chleba nakrájejte na malé kostičky a osmažte je dozlatova na sádle. Nechce se vám přidávat další sádlo? Pak je opečte nasucho. Jde to na pánvi stejně jako v troubě.

Zdroj: regionalnipotravina.cz