Když česnek dojde ke konci své skladovatelnosti, mohou se uprostřed stroužku objevit malé zelené klíčky, které se nakonec vytáhnou ven a dále rostou. V některých domácnostech to neřeší a používají naklíčené stroužky jako obvykle, jinde se traduje, že právě ony mají na svědomí, že česnek zhořkl, a dokonce může být nebezpečný.  

V dokonalém světě bychom měli vždy po ruce čerstvý česnek a nemuseli se potýkat s těmito otázkami. Představují však zelené klíčky skutečně nebezpečí pro naše zdraví? Co dělat, když rozkrojíme stroužek a najdeme je v něm?

Proč naklíčený česnek chutná jinak?

Na rozdíl od hnědých skvrn, což je neklamný znak toho, že česnek patří do koše, nepředstavují klíčky žádné zdravotní riziko. Stroužky ale mívají v této fázi svého života hořčejší chuť. Jejím zdrojem však nejsou samotné klíčky. Ty jsou základem nové rostliny, která se probouzí k životu, a mají mírně trávovou chuť. Hořkost pochází ze stroužku.

Mladý, čerstvý česnek je bohatý na přírodní cukry. Když zestárne a začne rašit, část cukrů a vlhkosti se spotřebovává jako zdroj živin zelených výhonků, takže zbytek báze stroužku změní chuť, která je agresivnější a ostřejší. 

Pokud nekonzumujete syrové stroužky, je pravděpodobné, že rozdíl mezi česnekem bez klíčků a česnekem naklíčeným nepoznáte a můžete ho bez obav používat. Dokonce tím získáte zdravotní bonus. Podle studie z roku 2014 publikované v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry mají stroužky, které vykazují známky klíčení, vyšší obsah antioxidantů než lahodnější mladý česnek.

Zdroj: Youtube

Jak použít naklíčený česnek?

Pokud tedy najdete naklíčený česnek, bez obav ho používejte a zbytečně neplýtvejte potravinami. Celé stroužky používejte do jakýchkoli tepelně upravovaných pokrmů. A na topinku si raději rozetřete česnek, který ještě nepřešel do fáze růstu.  

Několik oblíbených způsobů, jak naklíčený česnek dobře využít:

  • Pečené maso
  • Polévky a dušené pokrmy
  • Omáčky na těstoviny
  • Domácí kari a chilli

Jak zabránit klíčení česneku?

To úplně nejde, jde o přirozený cyklus rostliny, ale správným skladováním a výběrem odrůd k dlouhodobému uskladnění můžete rašení oddálit. 

Klíčem k úspěchu je nalezení vhodného klimatického prostředí. Česnek má tendenci začít klíčit, pokud je skladován při teplotě nižší než 10 °C, proto nepatří do ledničky. Naopak je pravděpodobnější, že česnek uschne, pokud je uložen při teplotě nad 18 °C, takže se snažte najít ideál mezi těmito dvěma hodnotami.

Ve většině domácností se pro skladování hodí spíž nebo tmavá skříň. Vzhledem k tomu, že zásadní k prodloužení životnosti je dostatečná cirkulace vzduchu, doporučujeme uchovávat česnek v síťovaných sáčcích, košíku, bedně nebo volně na polici. V těchto podmínkách vydrží až 6 měsíců.

Oloupané stroužky česneku skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem v chladničce až 1 týden.

Rozmělněné stroužky česneku smíchejte se solí a olejem a uskladněte v lednici v uzavřené sklenici. To je také ideální způsob, jak naložit česnek ve chvíli, kdy vidíte, že vysychá nebo začíná klíčit. Tak si uchováte jeho skvělou chuť o pár týdnů déle. 

Zdroj: delish.com, bhg.com

Související články