Tradiční čínská medicína slibuje úlevu při mnoha potížích, jako jsou například bolesti pohybového aparátu, hlavy, trávicí či kožní problémy, onemocnění dýchacích cest, urologické choroby… Může pomoci rovněž u poruch menstruačního cyklu, ženám v klimakteriu, osobám s vyšší hmotností, které nadváha trápí, ale nedokážou zhubnout, a také všem s psychosomatickými obtížemi.

Dva bonusy

Na tomto léčebném systému je fajn, že neřeší zdravotní problémy izolovaně, nýbrž posuzuje člověka celkově, z pohledu fyzického i duševního zdraví. A její velká síla je v tom, že neřeší pouze příznaky, ale snaží se nemocem předcházet.
Podle tradiční čínské medicíny (TČM) všechny orgány a další tělesné části spolu souvisí, navzájem se ovlivňují. Každému orgánu přisuzuje konkrétní emoci. Současně vnímá člověka v rámci všeho, co ho ovlivňuje, stejně tak posuzuje i prostředí, v němž žije. Zdraví je podle ní výsledkem vnitřní rovnováhy v organizmu a zároveň rovnováhy mezi tělem a prostředím. Aby k rovnováze došlo, snaží se vyrovnat působení dvou protikladných sil, jin a jang (zdravotní problém vzniká, když jedna z těchto sil převažuje).

Diagnostika aneb Vyplázněte jazyk

U praktika provozujícího TČM vás možná překvapí otázky, které můžete dostat. Například: Jak spíte? Jste v pohodě? Kde se nejvíce potíte? Píská vám v uších? Jak se stravujete a vyprazdňujete? a jiné. Komunikace je velice důležitá, už samotný rozhovor hodně napoví. Pak vás praktik požádá, abyste na něj vyplázli jazyk a zhodnotí tep. A podle toho, co potřebujete, doporučí terapie.

Silná pětka

Mezi základní postupy léčby TČM patří fytoterapie, akupunktura, výživový systém, masáže tuina a cvičení čchi-kung. Fytoterapie používá bylinky (i takové, na něž nejsme běžně zvyklí). Může jít o čaje nebo směsi bylinek slisovaných do tvaru kuliček či tablet, dále třeba sirupy a tinktury.
Při akupunktuře se používají klasicky jehličky, jimiž se stimulují energetické body a dráhy (meridiány), nebo se může za tímto účelem využívat také laser. Vedle akupunktury někdo doporučuje i baňkování či moxování. Baňkování má mnoho efektů, například urychluje metabolismus v kůži, zvyšuje přísun živin ke tkáním, podtlakem stimuluje tok krve i lymfy. A moxování je prohřívání akupunkturních bodů nebo postižených míst.

Co si dát na talíř

Stejně jako bylinky i strava se doporučuje každému člověku na míru, s ohledem na jeho aktuální potíže, tělesnou konstituci a také aktuální roční období. Obecně se třeba na jaře doporučuje více konzumovat potraviny, které tělo tolik nezatěžují, jsou v ideálním případě krátce tepelně upravené (třeba v páře či blanšírováním), méně tučná, slaná i méně sladká. Ostatně příroda vám tak trochu napovídá, co jíst více, natrhejte si také bylinky v přírodě, a kdo má rád klíčky, nyní je využije v hojné míře.
A nezapomeňte jíst v přibližně stejnou denní dobu a hlavně v klidu. To se vám ostatně vyplatí, i když jste dosud zdraví jako řepy. Navíc orgánem měsíce dubna jsou podle TČM játra, proto myslete vhodnou stravou i na jejich regeneraci.

Zdroj: Liberecky-denik.cz, Netradicni-medicina.cz