Pokud potkáte pejska, který má na obojku nebo vodítku žlutou mašli, stužku nebo šátek, zpozorněte. Nejde totiž o žádný módní doplněk, ale o signalizaci toho, že takový pes má speciální potřeby. Označení vzniklo v roce 2012 v rámci původně švédského projektu Hulahund Yellowdog. Od té doby se dostala myšlenka žluté stužky do dalších zemí po celém světě. Před pár lety se švédský projekt dostal i do České republiky a od té doby čím dál více paniček a páníčků označují své čtyřnohé kamarády.

Pes potřebuje víc prostoru

Obecně lze říci, že pes mající na sobě žlutou stuhu potřebuje více prostoru. Panička nebo páníček mazlíčka vás tak symbolicky prosí, abyste se jeho psovi vyhnuli a nepouštěli k němu své děti nebo své pejsky. A proč? Důvodů je celá řada.

Špatné zkušenosti s jinými psy nebo rekonvalescence

Jedním z nejčastějších důvodů označení je to, že pes má špatné zkušenosti s jinými psy, lidmi nebo prostředími, kde vyrůstal. Takový mazlíček by mohl z různých důvodů (vztek, trauma, strach) zaútočit na kolemjdoucího psovoda nebo pejska samotného. Je proto lepší se mu vyhnout.

Také může jít o mazlíčka, který se zotavuje po náročném zákroku. Kontakt s jiným psem by tak mohl být potenciálně rizikový. Takový pes totiž může stále trpět bolestmi po zákroku, může být podrážděnější a náchylnější ke konfliktům.

Dlouhodobá nemoc

Žlutou stužku nemusí nosit jen pejsci po náročném zákroku. Naopak, velmi často ji můžete najít u mazlíčků, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy. Může jít také o hluché, slepé či už starší jedince, kteří vyžadují opatrný přístup a nečekaný kontakt pro ně může být velmi znepokojující. V neposlední řadě mohou být takto označeny hárající feny.

Ať už má pejsek na sobě stužku z jakéhokoliv důvodu, je důležité, abychom zůstali respektující a takovému pejskovi se my sami i s naším mazlíčkem vyhnuli.

Zdroje: spokojenypes.cz, superzoo.cz