Medvědí česnek zažívá u zahrádkářů obrovský boom. A není se čemu divit, rostlina je typická pro svoji výraznou česnekovou vůni a lahodnou chuť. Navíc pěstování česneku je snadné a zvládne to každý.

Z medvědího česneku lze uvařit celou řadu pokrmů, na recept na pesto se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Je libo pomazánka s medvědím česnekem?

Velmi oblíbeným pokrmem je tvarohová pomazánka s medvědím česnekem. K její přípravě budete potřebovat 250 gramů měkkého tvarohu, trochu bílého jogurtu nebo zakysané smetany, sůl a medvědí česnek. Ten můžete mít čerstvý nebo naložený v oleji. Začněte tím, že si v míse našleháte tvaroh s jogurtem nebo se smetanou. Poté přidejte medvědí česnek, osolte a vše zamíchejte. A máte hotovo.

Bylinkový olej za pár minut

Medvědí česnek je bohatý na vitamin C a antioxidační flavonoidy. Pokud chcete jeho posilující účinky zachovat co nejdéle, doporučujeme vám z něj připravit bylinkový olej. Budete potřebovat 100 gramů medvědího česneku, 100 ml rostlinného oleje bez výrazné chuti a sůl. Bylinu nejprve nasekejte a následně ji smíchejte s několika špetkami soli. Vzniklou směs nechte čtvrt hodiny stát, následovně ji smíchejte s rostlinným olejem. A máte hotovo.

Medvědí pesto

Z medvědího česneku lze dále uvařit chutné pesto. Postačí vám k němu 100 gramů listů této byliny, 100 gramů vlašských ořechů, 50 gramů strouhaného sýra, například parmezánu, trochu citronové šťávy, 15 ml olivového oleje a sůl. Listy byliny umyjte a nahrubo nasekejte. Poté je spolu s ořechy, parmezánem a solí rozmixujte tyčovým mixérem. Následně přilijte olivový olej a citronovou šťávu. Takto připravené pesto, které by nemělo být kašovité, uchovávejte v lednici.

Užití byliny je skutečně univerzální. Doladí vám chuť krémové chřestové polévky, ale také celé řady asijských jídel, ryb nebo rizot.

Zdroje: medvedi-cesnek.cz, radostpodlekaroliny.cz, ceskatelevize.cz, apetitonline.cz