Kdyby existoval zázračný lék proti demenci, určitě by jeho autor dostal Nobelovu cenu. Přesto si můžeme sami pomoci už tím, jak se stravujeme. Jednou z účinných zbraní proti demenci jsou potraviny bohaté na flavonoidy. Které patří mezi nejlepší a měli bychom je jíst nebo pít každý den?

Podívejte se, jak Alzheimer ničí mozek:

Zdroj: Youtube

Mocné flavonoidy

Věk ani genetické dispozice neovlivníte, ale zaměřit se na vhodnou stravu, pohyb a schopnost dobře pracovat se stresem můžeme všichni. Vědecká studie, která zkoumala více než 120 000 účastníků, řešila pro nás bohulibou oblast: potraviny a nápoje obsahující flavonoidy v hojném množství. Flavonoidy mají široký záběr působení, mimo jiné se dávají do souvislosti s rizikovými faktory pro demenci, včetně vysokého krevního tlaku a deprese.

Překvapivý výsledek?

Studie trvala více než 9 let a ukázalo se, že ti, kteří nejvíce konzumovali flavonoidy v určitých potravinách a nápojích, měli o 28 procent nižší riziko demence (v porovnání s lidmi s nejnižší spotřebou flavonoidů). Největší snížení rizika demence bylo zjištěno u účastníků, kteří slupli nebo vypili alespoň 2 z následujících potravin/nápojů denně: 5 porcí čaje, 1 porce červeného vína a 0,5 porce bobulovin.


Více flavonoidů, lepší kondice?

  • Pod hledáčkem vědců se ocitlo více potravin. Kromě čajů + červeného vína + bobulovin šlo o jablka, pomeranče, grapefruity, cibuli, ale i čokoládu a další potraviny.
  • Zatímco na čaj a bobuloviny se všeobecně nahlíží pozitivně, sklenička červeného vína vypitá denně představuje otazník. Pozitivní vliv mírného pití červeného vína na snížení rizika Alzheimerovy demence potvrdilo více studií včetně této. Na druhé straně platilo a stále platí: kdo pije moc, ten zvyšuje riziko demence.
  • Účastníci výzkumu, kteří konzumovali nejvíce flavonoidů, rovněž měli lepší fyzičku a nižší BMI neboli index tělesné hmotnosti. Berte to jako námět k zamyšlení, pokud provozujete hlavně gaučink a návštěvu cukráren.

Nezapomeňte na jablko

V rámci výzkumu se řešilo také jablko a traduje se, že jedno jablko denně nahradí doktora. To sice nelze brát doslova, ale jablka jsou skutečně neskutečně zdravá. Studie Harvard Medical School prokázala, že jablko denně výrazně snižuje nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i tzv. křehkosti stáří (snížení rizika pádů, a tím i zlomenin).

Jablka obsahují flavonoid, který pomáhá chránit mozek před neurodegenerativními chorobami včetně Alzheimera a podle tohoto zdroje dokonce může eliminovat rakovinné buňky.

Související články