Majonéza je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších omáček na světě. Má jemnou chuť, krémovou konzistenci a využít ji lze na dochucení masa, ryb, salátů, dresinků, sendvičů, čerstvé, vařené i grilované zeleniny a dokonce se uplatní i ve sladké kuchyni – třeba při pečení majolkové bábovky.

Příprava domácí majonézy je velmi snadná – stačí jen rozmixovat žloutky s olejem a podle potřeby dochutit. Mnoho lidí se ale do její výroby nechce pustit kvůli použití syrových vajec – někomu se jejich konzumace příčí, častým důvodem je obava z nákazy salmonelózou.

Přestože u kupovaných vajec je toto riziko velmi nízké, ne každý ho chce podstupovat. Majonéza z vařených vajec je v takovém případě výbornou alternativou.

Méně tuku, více bílkovin

Výhodou majonézy z vajíček natvrdo jsou také lepší nutriční hodnoty než u klasické varianty – na její přípravu budete totiž potřebovat mnohem menší množství oleje a zároveň bude každá porce bohatší na bílkoviny.

Pro srovnání: klasickou verzi připravíte ze 3 žloutků a 200-300 ml oleje, na tento recept vám bude na 3 celá vejce stačit 30-80 ml. Konkrétní množství záleží na vašich preferencích – čím více oleje použijete, tím bude výsledek chutí i konzistencí podobnější klasické verzi.

Co budete potřebovat?

  • Vejce: V tomto receptu se používají celá vařená vejce – nezapomeňte na to, že před přípravou je potřeba je nechat zcela vychladnout. Použít ale můžete pouze vařené žloutky anebo samotné bílky. V takovém případě je ale třeba upravit poměr ingrediencí.
  • Tekutina: Pro základní variantu vám bude bohatě stačit obyčejná voda. Pokud chcete majonézu jemnější, použijte mléko, pokud zdravější, použijte bílý jogurt.
  • Olej: Bez oleje to nepůjde, jeho množství si ale můžete upravit podle svých preferencí. Zvolit můžete řepkový, slunečnicový i extra panenský olivový.
  • Kyselá složka: O vyváženou chuť majonézy se postará kyselá ingredience – ocet, citronová šťáva nebo hořčice.
  • Koření: Nepostradatelná je sůl, ostatní dochucovadla záleží na vás. Použijte třeba čerstvě mletý pepř, chilli, kapary, uzenou papriku, česnek nebo čerstvé bylinky.

Domácí majonéza z vařených vajec

Doba přípravy: 5 minut + vaření a vychladnutí vajec

Ingredience:

  • 3 vejce natvrdo
  • 30 ml vody
  • 1-2 lžičky hořčice
  • 30-80 ml oleje
  • ½ lžičky soli
  • mletý pepř

Příprava:

  1. Uvařte vejce natvrdo a nechte je zcela vychladnout. Připravit si je můžete i den předem.
  2. Vejce, vodu, hořčici a sůl rozmixujte do hladka. Po částech přidávejte olej, dokud nebude mít směs optimální konzistenci. Čím více oleje přidáte, tím více bude omáčka připomínat klasickou majonézu.
  3. Hotovou majonézu ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, pepř nebo hořčici. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do týdne.

Tip navíc: Jak udělat z majonézy tatarku?
Jednoduše - do hotové omáčky přidejte nakrájené nebo nastrouhané kyselé okurky a jemně nasekanou cibuli.

Související články