Pokud milujete trdelník tak jako my, máme pro vás skvělou zprávu – není třeba čekat na jarmarky a poutě, abyste si ho mohli vychutnat. S tímto receptem se proměníte ve skutečné mistry domácího pečení a potěšíte své chuťové buňky i blízké. Připravte se na sladké dobrodružství plné vůní a křupavých dobrot!

Trdelník doma? Ano!

Ano, slyšíte správně. Domácí trdelník není žádná věda a s naším jednoduchým postupem si ho zvládne připravit každý. Stačí několik základních surovin a pár chytrých triků, abyste si doma připravili tuto oblíbenou sladkou pochoutku i vy.

Co budete potřebovat?

  • Na těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 5 lžic rozpuštěného a lehce zchladlého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic mouky na poprášení pracovní plochy
  • olivový olej na potření
  • 1 lžička soli
  • Na drobenku:
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Jak na pečení?

Vezměte velkou mísu a do ní prosejte mouku, přidejte cukr, sušené droždí a sůl. Ve vedlejší menší misce prošlehejte dva žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Spojte suché a mokré přísady dohromady a vypracujte těsto. Pokud bude příliš lepivé, postupně přidávejte mouku, až vznikne husté těsto.

Zdroj: Youtube

Těsto vytvarujte do koule, přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.

Připravte si formy na trdelník. Že je nemáte? Nevadí! Starý časopis stočte do ruličky a svažte ho kuchyňským provázkem. Každou ruličku pak pevně obalte do silnějšího alobalu a konce zahněte dovnitř. Potřebovat budete pět takových ruliček.

Pak si připravte drobenku. Rozmixujte vlašské ořechy ne úplně najemno, poté je smíchejte s cukrem a mletou skořicí. Bílky v misce prošlehejte do jemné pěny.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Pracovní plochu posypte moukou a vykynuté těsto na ní rozválejte na tloušťku 2-3 mm. Nožem ho podélně nakrájejte na 15 pruhů širokých 10-15 mm. Ruličky obalené alobalem potřete olivovým olejem. Poté na ně namotejte proužky těsta tak, aby se těsto překrývalo podobně jako u kremrolí. Na každou ruličku namotejte tři proužky těsta tak, aby mezi proužky zůstaly mezery.

Jak trdelník nepozkazit

Trdelníky potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta. Připravené ruličky položte na pečicí formu s vyšším okrajem tak, aby přečnívaly a nedotýkaly se dna.

Pečte 15-20 minut, dokud trdelníky nezezlátnou ze všech stran. Během pečení je můžete jednou otočit. Po upečení trdelníky jemně stáhněte z ruličky a užijte si jejich lahodnou chuť!

Zdroj: Dům&Zahrada, iprima.cz, ireceptar.cz

Související články