Stručný souhrn z článku:

  • Ovoce připravte vypeckováním, oloupáním, a nakrájejte na plátky nebo poloviny; pro zachování barvy je možné ovoce namočit do citronové vody.
  • Použijte troubu předehřátou na 40 stupňů Celsia, nezavírejte ji úplně, aby mohla odcházet vlhkost, po dvou hodinách zvyšte teplotu na 50 až 60 stupňů.
  • V sušičce sušte ovoce při 50 až 55 stupních Celsia; správné usušení poznáte, když je ovoce pružné a vláčné bez vlhkých míst.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Sušení je nejzdravější způsob, jak si uchovat ovoce. Je však důležité, aby sušení probíhalo pomalu a šetrně. Příliš vysoká teplota totiž zbaví ovoce cenných vitaminů. Ideální teplota při sušení se tak pohybuje mezi 30 až 60 stupni Celsia.

Sušit můžete jakékoliv ovoce. Musí být však čisté, nepoškozené, bez plísně a nesmí být nahnilé. Důležité také je, aby ovoce bylo zralé, nikoliv však přezrálé. Vhodné jsou například jablka a hrušky, které není potřeba ani loupat. Ba naopak. Slupka obsahuje spoustu živin.

Ovoce vypeckujte, oloupejte, jablka a hrušky zbavte jádřinců. Hroznové víno, borůvky, maliny či ostružiny nechte v celku. Větší ovoce a kusy překrojte na půl nebo je nakrájejte na plátky o šířce maximálně jeden centimetr. Čím budou kousky ovoce větší, tím delší dobu vám bude trvat, než se usuší. Ovoce pravidelně kontrolujte, jestli vám neplesniví.

Pokud chcete, aby si nakrájené ovoce ponechalo pěknou světlou barvu, namočte jej na několik minut do vody s citronovou šťávou či octem. Na litr vody postačí šťáva z jednoho citronu, případně dvě lžíce octa. Ovoce po vyjmutí nechejte okapat nebo jen jemně osušte utěrkou.

Zdroj: Youtube

Jak sušit ovoce v troubě

Naše babičky sušičky neměly, přesto ovoce sušívaly pravidelně. Zatímco dřív byla sušicím nástrojem trouba vytápěná dřevem, dnes je klasikou trouba elektrická. Jaký je vhodný postup, abyste ovoce nespálili? Zvolte nejlépe horkovzdušný ohřev na 40 stupňů Celsia.

Jakmile bude trouba předehřátá, umístěte do ní rošty nebo plechy s ovocem naskládaným na pečicím papíru. Podstatné je troubu úplně nezavírat, aby z ní mohla odcházet vlhkost. S tím vám pomůže například složená utěrka nebo z boku vložená vařečka.

Po dvou hodinách sušení můžete teplotu zvýšit na 50 až 60 stupňů, aby se ovoce dříve usušilo (chcete-li však zachovat co nejvyšší možné množství vitaminů, sušte maximálně na 50 stupňů Celsia). Ke konci této doby teplotu opět snižte na původních 40 stupňů. Stav ovoce pravidelně kontrolujte, ať ho nespálíte. Délka sušení je závislá na zralosti ovoce, jeho druhu i velikosti jednotlivých kousků.

Jak sušit ovoce v sušičce

V domácích sušičkách se ovoce suší při teplotách od 50 do 55 °C dle instrukcí jejich výrobce. Že je dobře usušené, poznáte podle toho, že je pružné, ohebné a vláčné. Protože obsahuje méně než 5 % vody, nebudou na něm žádná vlhká místa. Pokud některý kousek po vychladnutí rozříznete a zmáčknete, nesmí se na řezu objevit voda.

Zdroj: abecedazahrady.cz, bydlimekvalitne.cz