Bez vajec se neobejde mnoho pokrmů, třeba ještě teď si mnozí užívají smaženici z hub. Proto také mají vajíčka v našich chladničkách čestné místo. Pokud je ale skladujete příliš dlouho, nebo je skořápka byť nepatrně naprasklá, může být vejce zkažené. Jak to rychle zjistit, než rozbijete skořápku a ucítíte smrad pukavce?

Užijte si luxusní snídani jako v pětihvězdičkovém hotelu, takhle se dělá vejce Benedikt:

Zdroj: Youtube

Jak správně skladovat vejce

Vajíčka vždy ocení stabilní teplotu. Nejčastěji je dáváme do lednice, doporučená teplota je 5 až 8 °C. Podle vyhlášky MZ ČR, která se ale chystá ke změně, se mají vejce skladovat při teplotě do 18 °C.

A proč je ukládat špičkou dolů? Na širší straně vajíčka jsou póry, jimiž dovnitř proudí kyslík. Nicméně když máte vajíčka doma déle než 7 až 10 dnů, zase je otočte, aby se žloutek "nepřilepil" ke skořápce. Vajíčka se doporučuje zpracovat do 4 týdnů.

Co nedělat? Vajíčka nedávejte do dvířek chladničky - časté razantní výkyvy teplot vadí, hrozí vznik plísní.

Testujeme zkažená vejce

Někdy zkažené vajíčko smrdí tak, že to poznáte pouhým čichnutím ke skořápce. Jste-li na vážkách, vajíčko rozklepněte a máte jasno. Ale rozlišit použitelná vejce od těch zkažených se dá i pomocí 3 testů, aniž rozbijete skořápku.

1. test: Vaječné rumba koule

Vezměte vajíčko do ruky a zatřeste jím. Je-li vajíčko v pořádku, ucítíte, jak se žloutek pomalu (nepatrně) posouvá. Když je vejce zkažené, pak se obsah pod skořápkou přelévá (bílek se žloutkem mísí, nedrží tvar), můžete slyšet i zvuk podobný šumění.

2. test: Na vajíčko s baterkou

Chovatelé slepic používají prosvětlovačku ke zjištění oplodněných vajíček, my si doma ke stanovení "čerstvé X zkažené" vystačíme s baterkou nebo stolní lampičkou. V místnosti jinak nesviťte. Vezměte vajíčko a posviťte si na něj, začněte od jeho širšího konce. Uvnitř byste měli vidět vzduchovou bublinu. Když je malá, vejce je v pohodě, ale jak vajíčko stárne, bublina se zvětšuje.

3. test: Když plave, je to špatně

Do misky nebo sklenice s vodou položte vejce a sledujte ho. Padá vejce jako kámen na dno? Pak je v pořádku. Pokud se nadnáší, máte nejvyšší čas spotřebovat ho. A jakmile vyplave na hladinu, s největší pravděpodobností je zkažené, nebo k tomu nemá daleko.

Pozor na praskliny a "poprašky"

Občas se stane, že si domů přineseme vejce, a než ho správně uskladníme, neopatrně nakřápneme skořápku. V takovém případě vejce raději hned zpracujte, nebo ho zbavte skořápky a uložte do chladničky a zpracujte maximálně do 2 dnů. Praskliny, na které přijdete časem, nebo "poprašek" na skořápce můžou znamenat přítomnost bakterií nebo plísní.

Související články