Níže uvádíme přehledný seznam všech hlavních druhů dřeva, které můžete spalovat, a těch, kterým byste se měli vyhnout.

Přečtěte si také článek o tom, jak správně sušit a skladovat dřevo na otop: Chcete ušetřit za kominíka? Pak musíte se dřevem udělat toto

Jak hoří různé druhy dřeva

  • Jasan Obecně je považován za skvěle hořící dřevo s nízkou kouřivostí a vynikající kresbou plamene (i při pomalém hoření), které poskytuje dostatek tepla a je také snadno dostupné.
  • Dub Platí za jedno z nejlepších palivových dříví, a proto je velmi žádaný. Musí se však dlouho sušit, alespoň dva roky. Hoří poměrně pomalu s pěkným plamenem a vytváří vynikající dlouhotrvající teplo, i když z něj zbyly jen uhlíky.
  • Hloh Tento druh dřeva má pomalé hoření a dobrý tepelný výkon.
  • Jeřáb Podobně jako hloh má i jeřáb velmi dobrý tepelný výkon a hoří pomalu. Jeřáb je považován za magický strom, který poskytuje ochranu před zlovolnými bytostmi, kdyby vás to zajímalo…
  • Akát Akátové dřevo je velmi tvrdé, a proto je vhodné do kotlů i kamen. Vzhledem k tomu, že jeho spalování způsobuje vystřelování uhlíků, nedoporučuje se pro topení v krbech. Na rozdíl od většiny ostatních dřevin, poměrně dobře hoří i při vyšší vlhkosti.
  • Tis Pomalu hoří a produkuje velké, intenzivní teplo. Hoření tisu také vytváří příjemnou vůni, díky které vyniká o něco více než ostatní dřeva.
  • Javor Vytváří dobrý plamen a tepelný výkon. K dispozici je mnoho variant javorového dřeva, a všechny jsou dobré.
  • Jabloň Hoří pomalu a stabilně s přiměřeným žárem a krásnou vůní. Vytváří však neuspokojivý plamen.
  • Buk Dobře hořící polena. Kvůli vysokému obsahu vody však může trvat velmi dlouho, než vyschne.
  • Bříza Tato polena rychle hoří, ale přesto poskytují dobrý tepelný výkon, jasné živé plameny a příjemnou vůni. Lze je kombinovat s pomaleji hořícími poleny, jako jsou jasan nebo dub.
  • Třešeň Krásné, pomalu hořící dřevo, které produkuje dobrý tepelný výkon i příjemnou vůni. Skvělé na Vánoce.
  • Kaštan Nijak zvlášť dobré dřevo s přiměřeným plamenem a tepelným výkonem.
  • Jilm Dobré palivové dříví, bohužel kvůli holandské nemoci jilmů je ho v posledních letech dostatek. Hoří dobře, ale pomalu, takže většinou potřebuje rychleji hořící polena, která ho pomohou rozžhavit. Jakmile se rozhoří, vydává dobré a dlouhotrvající teplo a je ideálním polenem pro přikládání na poslední chvíli v noci, protože hoří velmi pomalu.
  • Lískové dřevo Hoří poměrně rychle, ale přesto vydává velmi dobré teplo.
  • Modřín Rychle rostoucí jehličnan, který na podzim shazuje jehličí. Jeho dřevo produkuje přiměřené teplo, ale stejně jako borovice má potenciální nevýhodu v tom, že pokud není spalováno při vysoké teplotě, zanechává v kouřovodu mastné a lepkavé usazeniny.
  • Olše Vytváří málo tepla a rychle hoří.
  • Lípa Nepatří k nejlepším dřevům a má nevýrazný plamen.
  • Hrušeň Podobně jako jabloň hoří pomalu a stabilně a poskytuje přiměřené teplo a opět s příjemnou vůní, ale neuspokojivým plamenem.
  • Borovice Pryskyřičnaté měkké dřevo, které je třeba dobře usušit. Hoří rychle a jasným plamenem, avšak kvůli vysokému obsahu pryskyřice by nadměrné používání mohlo nakonec způsobit problémy ve spalinovém systému.
  • Topol Nedoporučuje se, i když je velmi dobře vyzrálý, špatně hoří a vytváří nepříjemný černý kouř.
  • Smrk Měkké dřevo, které váží asi o třetinu méně než stejně velké dubové poleno, takže hoří velmi rychle.
  • Vrba I když je velmi dobře vyzrálá, nehoří moc dobře a vytváří malý plamen.

Bezpečnostní tipy pro spalování dřeva

Při přikládání do kamen na dřevo postupujte opatrně a se zdravým rozumem. K rozdělání ohně není nutně potřeba papír. Pokud se bez něj nedokážete obejít, použijte ho jen tolik, aby se rozhořel. Nadměrné používání startovacího papíru jen zvyšuje tvorbu dehtu.

Při provozu jakéhokoli spotřebiče na dřevo je samozřejmě třeba dbát především na bezpečnost. Vždy dodržujte všechny doporučené vzdálenosti a podlahu chraňte nehořlavou podložkou. Ujistěte se, že máte v okolí aktivní alarm oxidu uhelnatého a že je váš dům vybaven funkčními kouřovými hlásiči.

Související články