Přesně určit, co budeme v roce 2024 jíst a pít, samozřejmě nejde, ale některé z předpovědí můžeme vzít jako inspiraci do kuchyně. Vybrali jsme pro vás některé z trendů, které zveřejnil deník The New York Times a také populární gastronomický server Delish.
Pohanka na výsluní
V roce 2024 by měla zářit pohanka nejen v domácí, ale i profesionální kuchyni. Podávat se bude nasladko, naslano a dokonce i v nápojích. Kromě zajímavé chuti, kterou lze kombinovat s mnoha ingrediencemi, je její předností vysoký podíl zdraví prospěšných látek a nulový obsah lepku. Jako surovina zapadá do trendu zdravého stravování, který se v posledních letech výrazně prosazuje.
Čerstvé potraviny místo průmyslově zpracovaných
Tento trend není žádnou novinkou, podle odborníků ale bude stále sílit. Jeho princip je jednoduchý – potraviny, které prošly průmyslovým zpracováním a obsahují celou řadu přídatných a nežádoucích látek, by měly být v jídelníčku v maximální možné míře nahrazeny čerstvými potravinami. V praxi to znamená více poctivého vaření a méně polotovarů, nekvalitního fast foodu, sladkostí, uzenin a dalších potravin, které obsahují nadmíru tuku, soli či cukru.
Jak upéct poctivý domácí chléb ze žitného kvásku? Ve videu najdete přesný postup krok za krokem, podívejte se:
Jedlé květy
Podle deníku The New York Times se v letošním roce významně prosadí jedlé květy, které přinesou do gastronomie lehkost, ženskost, půvab a laskavost. Používat se budou ve sladké i slané kuchyni a také jako doplněk alkoholických i nealkoholických nápojů.
Jídlo roku: polévka
Podle zahraničních odborníků budou letos v kurzu polévky ve všech podobách, ze všech koutů světa, jako předkrm i hlavní chod. Nabízejí skvělou příležitost kombinovat různé druhy zeleniny, luštěnin, masa, koření a bylin. Jsou zdravé, výživné a nabízejí nepřebernou škálu nejrůznějších kombinací.
Houby, houby, houby
Celosvětový trend omezování konzumace masa z ekologických nebo etických důvodů vede k hledání jeho nejrůznějších rostlinných alternativ. Tento rok by měly dostat velký prostor houby ve všech podobách – jako burgery, steaky, smažené stripsy, ale i zpracované na způsob jerky (sušeného masa).
Umělá inteligence
Používání umělé inteligence bylo jedním z hlavních témat uplynulého roku a bude i v tom letošním. Předpokládá se její zapojení i do gastronomie, především té profesionální. Pomoci by mohla například s omezením plýtvání potravinami, obsluhou v restauracích nebo online objednávkami.
Více automatů na pizzu
Automaty na pizzu také nejsou žádnou novinkou, ale podle serveru Delish jich v roce 2024 uvidíme v ulicích mnohem více. Tento trend se sice příliš neslučuje s vizí domácího vaření z čerstvých surovin, ale ve chvílích, kdy není čas, ale je hlad, je automat na pizzu dobrým pomocníkem. Pizza z něj navíc často chutná o mnoho lépe než leckteré běžně dostupné mražené varianty. Mimo to je cenově dostupná a hotová během pár minut.
Zdroj: www.delish.com, www.nytimes.com