Halloween u nás nemá hlubokou tradici a pro řadu lidí patří do stejné kategorie jako den svatého Valentýna, který vnímají spíše jako komerční příležitost než oslavu lásky. Dlabání dýní, kostýmy i tematické občerstvení děti milují, a většina rodičů se do halloweenských oslav obvykle dříve či později zapojí v rámci školkových či školních akcí nebo se stanou součástí rodinných tradic.

Pokud hledáte tip na rychlé, snadné a zároveň efektní cukroví na Halloween, vyzkoušejte čarodějnické prsty. Vypadají děsně, ale chuťově jsou výborné.

Slavíte Halloween?

Ano, halloweenské aktivity mě baví 24 %
Ano, ale jen kvůli dětem 14 %
Ne, neslavím vůbec 62 %

Jaké těsto použít?

Na čarodějnické prsty se nejlépe hodí linecké těsto z mouky, másla a cukru (bez vajec). Jeho příprava je velmi rychlá, jen potřebuje zhruba půl hodiny na odpočinek, aby se zpevnilo. Nachystat ho ale můžete s předstihem, v lednici počká i několik dní. Pak už z něj stačí vytvarovat prsty, ozdobit je a upéct.

Výrobou tohoto strašidelného cukroví můžete klidně zaměstnat děti – mladším připravte těsto a jeden prst jako vzor, starší školáci už by si s celým receptem mohli poradit sami.

Čarodějnické prsty

Doba přípravy: 30 minut + čas na uležení těsta

Ingredience:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • mandle (celé, půlené nebo plátky)
  • jahodová, malinová nebo třešňová zavařenina

Příprava:

  1. Do misky nebo na vál nasypte odváženou mouku, oba druhy cukru, na kostky nakrájené máslo a špetku soli. Rukama zpracujte ingredience – nejdříve bude směs podobná drobence, ale postupným propracováním (asi 5 minut) vznikne hladké a kompaktní těsto. Uložte ho do lednice asi na 20–30 minut, počká na vás ale i do druhého dne.
  2. Vychlazené těsto nechte chvilku povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Troubu předehřejte na 180 ºC. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Těsto rozdělte na dílky a z nich vytvarujte válečky o síle prstů. Vytvarujte klouby a nožem naznačte zvrásnění. Jeden konec lehce stiskněte, potřete zavařeninou a vložte mandli jako nehet. Vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova.

Související články