Halloween u nás nemá hlubokou tradici a pro řadu lidí patří do stejné kategorie jako den svatého Valentýna, který vnímají spíše jako komerční příležitost než oslavu lásky. Dlabání dýní, kostýmy i tematické občerstvení děti milují, a většina rodičů se do halloweenských oslav obvykle dříve či později zapojí v rámci školkových či školních akcí nebo se stanou součástí rodinných tradic.
Pokud hledáte tip na rychlé, snadné a zároveň efektní cukroví na Halloween, vyzkoušejte čarodějnické prsty. Vypadají děsně, ale chuťově jsou výborné.
Halloween: dlabání dýně
Slavíte Halloween?
Jaké těsto použít?
Na čarodějnické prsty se nejlépe hodí linecké těsto z mouky, másla a cukru (bez vajec). Jeho příprava je velmi rychlá, jen potřebuje zhruba půl hodiny na odpočinek, aby se zpevnilo. Nachystat ho ale můžete s předstihem, v lednici počká i několik dní. Pak už z něj stačí vytvarovat prsty, ozdobit je a upéct.
Výrobou tohoto strašidelného cukroví můžete klidně zaměstnat děti – mladším připravte těsto a jeden prst jako vzor, starší školáci už by si s celým receptem mohli poradit sami.
Čarodějnické prsty
Doba přípravy: 30 minut + čas na uležení těsta
Ingredience:
- 210 g hladké mouky
- 140 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- špetka soli
- mandle (celé, půlené nebo plátky)
- jahodová, malinová nebo třešňová zavařenina
Příprava:
- Do misky nebo na vál nasypte odváženou mouku, oba druhy cukru, na kostky nakrájené máslo a špetku soli. Rukama zpracujte ingredience – nejdříve bude směs podobná drobence, ale postupným propracováním (asi 5 minut) vznikne hladké a kompaktní těsto. Uložte ho do lednice asi na 20–30 minut, počká na vás ale i do druhého dne.
- Vychlazené těsto nechte chvilku povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Troubu předehřejte na 180 ºC. Plech vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dílky a z nich vytvarujte válečky o síle prstů. Vytvarujte klouby a nožem naznačte zvrásnění. Jeden konec lehce stiskněte, potřete zavařeninou a vložte mandli jako nehet. Vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova.