Jahody se v obecném povědomí řadí mezi bobule, ale z botanického hlediska se jedná o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku. Skutečným plodem jsou pouze drobné zelené až žluté nažky, které jsou uložené na povrchu slupky nebo v malých důlcích. Šťavnatá červená dužina je tzv. nepravým plodem.

V současnosti se jahody pěstují po celém světě, díky šlechtění byly vyvinuty speciální odrůdy, kterým se daří v různých podnebích – od subtropického pásma až po chladnější severní regiony. Jahody jsou ve většině případů samosprašné a rozdělují se mj. podle frekvence sklizně na jednouplodící, stáleplodící a měsíční.

Jahody posilují imunitu

Zralé jahody ukrývají spousty prospěšných látek a fungují jako antioxidant, takže kromě radosti v kuchyni přinášejí i mnoho benefitů pro zdraví. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vitaminů skupiny B, vitaminu E a provitaminu A.

Mimo to obsahují i železo, vápník, mangan a hořčík. Konzumací jahod posílíte imunitu a prospějete kardiovaskulárnímu i trávicímu systému. Navíc pozitivně působí také na nervy a pomáhají proti únavě. Dopřát si je můžete i při dietě – 100 gramů jahod obsahuje pouhých 32 kalorií.

Vybírejte jen kvalitní plody

Při nákupu si jahody důkladně prohlédněte ze všech stran – nesmí být nahnilé či dokonce plesnivé. Zaměřte se především na místa, kde se plody dotýkají vaničky či přepravky.

Následkem nesprávné manipulace můžou být otlačené, což znamená jejich rychlou zkázu. Lístky by měly být sytě zelené. Nezapomeňte si k jahodám také přičichnout – podle intenzivní charakteristické vůně jejich kvalitu bezpečně poznáte.

Jak dlouho skladovat jahody?

Plně zralé jahody po sklizni vydrží v dobrém stavu pouze 1–2 dny, proto se doporučuje kupovat je častěji a v menším množství. Uchovat je můžete ve formě zavařeniny nebo je usušit a následně použít do moučníků nebo snídaňového müsli.

Nabízí se i možnost zamrazení v podobě pyré nebo celých plodů – jejich chuť ani vůni to neovlivní, ale konzistenci ano. Následné použití se proto omezuje na omáčky, džemy, koktejly nebo moučníky, v nichž konzistence nehraje roli.

Pozor na silný proud vody a odstranění stopky

Jahody před použitím vždy důkladně propláchněte a omyjte dostatečným množstvím studené vody. Pozor ale na silný proud, který může jejich dužinu poškodit. Častou chybou je odtrhnutí lístků ještě před propláchnutím. Správně by se měly odstranit až po omytí jahod, protože nechráněná dužina může nasát vodu, a jahody tak ztratí část ze své chuti a vůně.

Zdroj: www.nzip.cz, www.bbcgoodfood.com

Související články