Jednou z mála nevýhod našich čtyřnohých členů domácnosti je jejich záliba ve válení se v bahně nebo prachu. Poměrně rychle se tak může stát, že psi začnou zapáchat a je třeba je vykoupat. I když je váš pejsek čistotný nebo tráví převážnou část života v čistém bytě, i tak je nutné ho pravidelně koupat a tuto péči nepodcenit.

Není pes jako pes

Koupelí jednak zajistíte bezprostřední odstranění zápachu vašeho mazlíčka, z dlouhodobého hlediska přispíváte k jeho lepšímu zdraví, ale také vzhledu. Frekvence koupání závisí na několika faktorech: plemeno, délka srsti nebo způsob života (tedy to, jestli mazlíček žije v bytě, v domě, nebo na zahradě). Obecně lze říct, že většinu psů je třeba pravidelně koupat jednou za čtyři až šest týdnů.

Dbejte na vhodnou kosmetiku

Dále je nutné vybrat kvalitní kosmetiku a ideálně volit tu založenou na přírodním složení. Nepodceňte výběr hygienických prostředků a nebojte se zeptat svého veterináře nebo prodejce ve zverimexu. Je nutné vyvarovat se přípravkům, které by třeba odstraňovaly přirozený maz pokožky nebo ji vysušovaly. To by mohl být velký problém třeba u pudlů nebo dalších ras s hustou zvlněnou srstí, ve které špatně vymyté prostředky mohou způsobit problémy, a navíc i dráždit pokožku.

Klíčová je srst

Zlaté pravidlo zní: pokud pejsek projde kolem vás a vy ho cítíte více než obvykle, vykoupejte ho. Zápach je sice univerzálním ukazatelem, orientovat se ale dá i podle délky srsti psa.

Kudrnatí psi, jako jsou pudlíci nebo bišonci, potřebují kvůli neustále dorůstajícím chlupům koupaní každé čtyři až osm týdnů. Zvýšenou pozornost věnujte sušení a následnému vyčesání zbytků přípravku. Hrubosrsté pejsky, mezi které patří jezevčíci, irští vlkodavové nebo knírači, koupejte dle potřeby, nejpozději však jednou za dva měsíce.

Mazlíčky se střední až dlouhou srstí je nutné koupat jednou za dva týdny až za měsíc. Naopak krátkosrstí vydrží čistí delší dobu, častěji však trpí zápachem srsti. Bezsrsté pejsky koupejte častěji.

Zdroje: Furnatura.com, welovedogs.cz