Jaké přípravky jsou pro čištění uší vhodné?

Pro správné čištění uší u vašeho pejska použijte správné potřeby a přípravky. Nejvhodnější je přípravek určený speciálně pro domácí mazlíčky, který neobsahuje dráždivé látky, jako je alkohol nebo peroxid vodíku. Dále si připravte vatové tamponky, pinzetu, ručník a pamlsky.

Jak čistit psovi uši

Před řádným čištěním nejprve uši vašeho pejska dobře prohlédněte. Pokud jsou zarudlé, zanícené nebo zapáchají, kontaktujte veterináře a s čištěním přestaňte. Pes může mít v uchu zánět nebo ušní svrab, a to je potřeba léčit.

Pokud má váš čtyřnohý kamarád v uších hodně chlupů, použijte pinzetu a uvolněte zvukovod. Když je volný a vše se zdá být v pořádku, vyčistěte psovi uši podle návodu na vybraném přípravku.

Nejprve usaďte svého pejska a odměňte ho pamlskem. Nechte ho také lahvičku očuchat, aby věděl s čím má tu čest. Ušní boltec držte ve svislé poloze a opatrně přípravkem naplňte zvukovod. Na přípravku nešetřete, zvukovod vašeho psa je mnohem delší než část, kterou vidíte. Ucho jemně masírujte po dobu 20 sekund a poté ho uvolněte, aby pes mohl zatřást hlavou. Poté si vezměte vatový tamponek a otřete viditelnou část zvukovodu a vnějšího ucha. Nakonec svého psa odměňte pamlskem, aby příště neměl z čištění strach.

Jak často čistit psovi uši?

Psi, kteří mají krátké uši a málo chlupů, potřebují uši čistit pouze příležitostně, když začnou vypadat špinavé. Psům s dlouhýma ušima a také těm, kteří mají kolem uší hodně chlupů, by se měly uši důkladně kontrolovat a čistit alespoň jednou za dva týdny.

Zdroj: zooo.cz, hillspet.cz