Toaleta může zapáchat z více důvodů. Ať už je ale příčinou vlhkost, případné plísně, nebo zanesené potrubí, existuje několik možností, jak zápach přebít vůní. Zároveň je ale žádoucí vážnější problémy nepřecházet a primárně odstranit příčinu zápachu, ne zápach samotný.

Svíčka jako zachránce na poslední chvíli

Pokud vám nečekaně dorazí návštěva a vy nechcete, aby musela čelit nepříjemnému zápachu na toaletě, můžete využít aromatickou svíčku. Ta provoní místnost relativně rychle a také její účinky jen tak nepominou.

Aromatických svíček existuje hned celá řada. Některé jsou více chemické, jiné naopak přírodnější. V obchodech najdete velká balení jen za pár korun, zároveň však existuje mnoho specializovaných značek. Jejich kousky jsou sice dražší, zato ale účinnější. Není potřeba připomínat, že jejich příchutě jsou velmi různorodé: od jablka přes kokos, skořici až po vanilku.

Vyrobte si vlastní vonnou směs!

O některých aromatických svíčkách je známo, že sice velmi voní, ale zato svým složením mohou při dlouhodobém užívání dělat neplechu.

Proto by se vám mohl zalíbit nápad vyrobit si vlastní vonnou směs. Budete tak vědět, co přesně v ní je. První variantou je směs hřebíčková. Hřebíček je koření s velmi specifickou a silnou vůní. V litru vody rozmíchejte patnáct až dvacet lžiček jedlé sody a přidejte deset až dvanáct hřebíčků. Pro ještě intenzivnější vůni můžete přidat asi deset kapek hřebíčkového oleje. Vzniklou směs uchovejte v láhvi, tu umístěte na toaletu a nezavírejte ji.

Pro další variantu budete potřebovat kůru z pomeranče nebo citronu. Citrusovou kůru umístěte do misky a vložte ji na vhodné místo v místnosti. Podobně můžete naložit s kávovými zrny.

Pokud patříte k domácím kutilům, můžete si zkusit vytvořit vlastní osvěžovač vzduchu. Postačí vám k tomu vypotřebovaný rozprašovač, voda a skořicový nebo jiný esenciální olej s výraznou vůní. Nádobu naplňte vodou a přidejte deset až patnáct kapek skořicového oleje. Směs protřepejte a nechejte odstát.

Bylinky jako přírodní alternativa

Na závěr se na chvíli vraťme k přírodním způsobům provonění místnosti. Nikdy nic nezkazíte sušenými bylinkami, jako je levandule nebo máta. Ty můžete vložit do látkového pytlíčku a ony udělají zbytek práce. Navíc pěkně vypadající pytlíčky mohou posloužit jako decentní dekorace v místnosti.

Zdroje: svetkreativity.cz, ireceptar.cz