Máte doma březí fenku a očekáváte každým dnem příchod nových štěňátek na svět? Než se tato malá rozkošná stvoření narodí, měli byste být na jejich příchod řádně připraveni. To znamená, že byste měli dostatečně dlouho dopředu připravit i byt, ve kterém budou vyrůstat.

Co budete potřebovat?

Pro fenku připravte klidný koutek, kde bude mít své místo. Pelíšek by měl být větší než ten, který vaše fenka běžně používá, aby se do něj i se štěňátky vešla. Pokud nemáte pelíšek, nebo se vám nechce kupovat nový, postačí vám i stará deka, matrace nebo cokoliv měkkého. Fenka se hlavně musí cítit bezpečně a pohodlně.

První měsíc malá štěňátka pouze leží a spí. Fenka se o ně tedy postará sama. Po této době však štěňátka začínají lézt, chodit, běhat a lumpačit. Dokud pouze lezou, stačí jim vyhradit prostor srolovaným ručníkem nebo dobře ukotveným prknem. Když však začnou běhat a objevovat své okolí, musíte být připraveni. Byt je pro štěňátka velkým nebezpečím. Zejména pak dečky, ubrusy, přehozy, které na sebe mohou strhnout a s nimi vše, co je na stole. Dále zabezpečte všechny škvíry mezi nábytkem, kam mohou malí neposedové zalézt a jen tak je nedostanete ven. Obrovským nebezpečím jsou elektrické kabely, které štěňátka velmi ráda žvýkají.

Ideální zábranou proti všem těmto nebezpečím jsou speciální ohrádky pro štěňata. Ohrádky jsou určeny především pro odchov štěňat, ne pro jejich trvalé umístění. Musí být vhodné pro venkovní i vnitřní použití. Ohrádka je ideálně složena ze čtyř rámů, je lehce smontovatelná i demontovatelná. Celková výška je 70 cm, což je dostačující pro to, aby štěňata tuto překážku nedokázala překonat.

Výhodné je, pokud je alespoň boční, případně i zadní stěna z plného materiálu, protože poslouží jako bezpečný úkryt. Sem se také nejčastěji umisťuje psí pelíšek. Štěňata se při usínání nerozptylují pozorováním okolí a mají zde klid.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskykutil.cz