Odvápnění kávovaru byste měli provádět především proto, že vodní kámen usazený na topných spirálách zpomaluje ohřívání vody. Díky tomu dochází ke zvyšování spotřeby energie, v horším případě dojde až ke zničení tepelné ochrany kávovaru. Na usazeném vodním kameni se také rády zabydlují a množí kolonie zdraví škodlivých bakterií. To vše jsou důvody, proč kávovar pravidelně odvápňovat.

Jak často odvápňovat kávovar

Pokud máte novější typ kávovaru, pravděpodobně vás sám upozorní na potřebu odstranění vodního kamene. U starších nebo jednodušších modelů musíte na odvápnění kávovaru myslet sami. V úvahu přitom berte frekvenci používání a tvrdost vody.  

Čím je tvrdost vody vyšší, tím častěji by se měl kávovar odvápnit. Doporučuje se odvápňovat každé tři měsíce, a pokud kávovar používáte častěji a voda ve vaší domácnosti je tvrdší, provádějte odstranění vodního kamene každý měsíc.

Čím odvápnit kávovar

K odvápnění kávovarů se používají chemické prostředky stejné značky, jako je kávovar. Jsou to většinou odvápňovací tablety, nebo tekuté odvápňovače. Ve většině případů si ale vystačíte i s běžnými potravinářskými surovinami, které práci odvedou stejně dobře. Je to například ocet a kyselina citronová.

Máte pákový kávovar? Podívejte se, jak ho odvápnit:

Zdroj: Youtube

Jak na odvápnění kávovaru krok za krokem

  • Rozmíchejte jednu lžíci kyseliny citronové v litru vody, nebo vodu s octem v poměru 3 : 1.
  • Odvápňovacím roztokem naplňte zásobník na vodu.
  • Po zapnutí nechte kávovarem protéct přibližně polovinu roztoku.
  • Poté vypněte kávovar a nechejte působit odvápňovací roztok po dobu cca 30 minut.
  • Následně uveďte kávovar opět do provozu, aby protekl i zbytek odvápňovacího roztoku.
  • Nakonec naplňte nádržku čistou vodou a nechejte kávovar alespoň třikrát naprázdno prokapat, abyste jej dokonale zbavili zbytků odvápňovacího roztoku.

Související články