Otisky prstů nejsou záležitostí jen kuchyňské linky, ale také běžně užívaného nábytku či zdí. V zásadě máme dvě varianty, jak proti nim bojovat. Tou jednou je pravidelné čištění, druhou je využití moderních technologií.

Tradiční odstranění otisků

Pokud nechcete investovat do nových technologií, můžete využít starou dobrou octovou vodu. To je sázka na jistotu. Stačí vzít hadřík z mikrovlákna, který namočíte v octové vodě. Tu si můžete sami nachystat, ideálně v poměru 1:1 voda a ocet. Drobnou nevýhodou může pro někoho být vůně octa, která je chvíli po čištění cítit. Hadřík navíc může některé typy linek poškrábat, proto je vhodné tuto variantu pořádně zvážit.

Pokud si však nechcete chystat vlastní čisticí prostředek, můžete sáhnout po vámi prověřeném domácím čističi. V neposlední řadě je důležité zmínit, že méně mastné otisky se vám může podařit odstranit pouze navlhčeným hadříkem.

Linku lakujte

Jednou z variant, jak eliminovat otisky, je více „ochránit“ povrch vaší linky. Ochrannou vrstvu můžete vytvořit kuchyňskými laky. Vhodné jsou hybridní laky, které jsou založeny na vodní bázi. Výhodou je, že rychle schnou.

Důležité je však držet v paměti, že každý povrch linky je jiný a ne každý lak je univerzální. Doporučujeme proto navštívit nejbližší hobbymarket a tam se o výběru laku a jeho správné aplikaci poradit.

Zkuste metalický lak

Vedle hybridních laků lze sáhnout také po metalických lacích. Díky vyššímu lesku otisky prstů neodhalíte. Jejich další výhodou je vyšší mechanická odolnost vůči otěru. Jsou tak velmi odolné.

Zdroje: ceskykutil.cz, primanapady.cz, truhlarskyportal.cz, idnes.cz, jakcistit.cz