Horké letní dny špatně snášíme nejen my, ale i naši čtyřnozí mazlíčci. Ti jsou na tom ale o poznání hůř, protože mají jen malé množství potních žláz a spolehnout se mohou pouze na ochlazování tlamou pomocí zrychleného dýchání. Při vysokých teplotách tak u nich snadno může dojít k přehřátí organismu.

Jak poznat přehřátí organismu?

Mezi typické příznaky přehřátí organismu patří usilovné dýchání s otevřenou tlamou, horký čenich i sliznice a vykulené oči. Pes je neklidný, dezorientovaný, může být také malátný či velmi nervózní. Pes se postupně začne stranit a vyhýbat se jakékoliv aktivitě, celkově bude působit velmi vyčerpaně.

Jak přehřátému psovi pomoci?

Přehřátého psa musíte ochlazovat postupně, nebo mu způsobíte šok. Ukončete veškeré aktivity, psa uklidněte a položte na chladnější místo. Poté mu začněte mokrými ručníky pomalu chladit tlapky, bříško a třísla. Postupujte po částech, nikdy psa ručníky nepřikrývejte celého. Pokud se trochu uklidnil, nabídněte mu po troškách vlažnou vodu. Pokud není po chvíli vidět zlepšení, rozhodně neváhejte a vezměte mazlíčka k veterináři.

Prevence je základ

Abyste riziko přehřátí u psa v horkých dnech zmírnili, dopřejte mu přístup na chladnější místa. Vždy je také nutné, aby měl po celý den přístup k čerstvé vodě. Na zchlazení jistě ocení i chladicí podložky nebo malý bazének. V nejteplejších dnech také omezte hry a aktivity, na procházku vyrazte brzy ráno nebo večer, ideálně do přírody, kde pes může pobíhat po trávě, a ne na rozpáleném asfaltu.

Také vždy pamatujte na to, že psa nikdy nesmíte nechat samotného v autě. Pokud s ním budete v autě cestovat, dělejte pravidelné zastávky, kdy se váš chlupatý kamarád bude moct napít a vyvětrat se ve stínu.

Pro jízdu v MHD je pak nutností mít pro psa náhubek. Vzhledem k tomu, že se pes ochlazuje pouze tlamou, nikdy nepoužívejte náhubky fixační. Pro přepravu psů slouží takové, které mají otvory, aby pes mohl otevřít tlamu a ochlazovat se.

Pozor na chlorovanou a mořskou vodu

I u vody v horkém počasí pamatujte na to, že si pes fyzickou aktivitou a hrami může přehřátí způsobit. Kromě toho je zde ale i několik dalších bezpečnostních rizik. Ke koupání vybírejte místa, která už znáte. Pokud se rozhodnete vyrazit na místo nové, zkontrolujte, zda psovi ve vodě nehrozí nebezpečí – například různé předměty ukryté na dně. Je také důležité, aby měl pes do vody pozvolný přístup a dostal se bez problémů na břeh.

Před vstupem do vody je také dobré zkontrolovat její kvalitu. Sinicemi zamořený rybník je nevhodný nejen pro koupání člověka, ale i psa. Zároveň psa neberte ani na bazén do chlorované vody. Chlor může u pejska jednak spustit alergii a má při požití vliv i na jeho zažívání. Pokud si bazénové vody lokne, chlor a další chemické příměsi mu způsobí větší žízeň a zároveň působí močopudně, takže pes bude potřebovat častěji močit.

V případě, že jste se svým chlupáčem na dovolené u moře, dejte si velký pozor i na mořskou vodu. Pokud se jí pes napije, obsažená sůl mu může způsobit průjem, zvracení, malátnost a dehydrataci organismu.

Zdroj: ireceptar.cz, petexpert.cz