Kočky projevují svou lásku majiteli pomocí řeči těla. Můžete si všimnout, že se kočka často otírá o váš obličej, olizuje vás, chodí za vámi jako ocásek, přede vám na klíně nebo na vás mrká. Pojďme se blíže podívat na způsoby, kterými vám kočky projevují svou lásku, a co můžeme udělat pro to, aby vás milovaly a byly spokojené a šťastné.

1. Kočka na vás mrká oběma očima

Kočka na vás mrká oběma očima? V podstatě to odpovídá líbání očima a znamená to „miluji tě”. Pokud se chcete na svoji kočku v kočičí řeči usmát, také zamrkejte. Kočka tomu bude rozumět.

2. Otírá se o vás hlavou

Pokud se kočka hlavou nebo čenichem otírá o vaše ramena, hruď nebo klín, snaží se vás naimpregnovat svým pachem tak, aby se vaše tělesné pachy smísily. Jedná se také o určitý projev hájení území. Kočka nebo kocour chtějí, abyste ostatním kočkám signalizovali, že už jednu kočku máte.

3. Olizuje vás jazykem

Kočka vás olizuje jazykem? Tím vám jasně dává najevo, že jste její rodina a vyjadřuje vám tak lásku. Kočky jiné kočce totiž projevují náklonnost tím, že jí olizují srst. Kočičí matky posilují vzájemné pouto se svými koťaty péčí o srst.

4. Obdarovává vás

Nacházíte přede dveřmi mrtvého ptáka, myš nebo ještěrku? Tím vám vaše kočka projevuje náklonnost a zároveň dokazuje, jak skvělá je to lovkyně.

5. Často přede

Předení patří mezi nejčastější znaky kočičí náklonnosti. Skoro se zdá, že mají v sobě malý motůrek, který se rozběhne kdykoli, když relaxují a užívají si vaše hlazení. Předení může ve výjimečných situacích značit i bázeň a strach (kočka se jím uklidňuje). To ale není tak běžné.

6. Svalí se na záda

Kočka se před vámi sem tam svalí na zem jako pytel brambor? Tímto gestem si nejen vyžaduje pozornost, ale hlavně vám tím vyjadřuje svou plnou důvěru.

7. Spí vám na klíně

Kočky spí přibližně 16 hodin denně. Moc dobře ví, že jsou během spánku nejzranitelnější, a proto si pro tuto aktivitu vybírají bezpečné a oblíbené místo. Pokud vám spí kočka na klíně, projevuje vám tím veliký kompliment.

Zdroj: zoohit.cz