Základním rozdělením mouk je kromě hrubosti (hladká, polohrubá, hrubá a krupice) ještě dělení dle jejich barvy. Záleží totiž na tom, z jaké části zrna je umleta. Světlá mouka se mele pouze ze středu zrnek a tím pádem ztratí mnoho živin, které obsahuje obal zrna. Tmavá mouka na rozdíl od mouky světlé obsahuje více obalových částí zrnek. A tím je i zdravější. Můžete se setkat i s jejím jiným názvem – celozrnná nebo vysokovymletá. Druhem, který je mezi tmavou a světlou moukou, je mouka chlebová, která obsahuje část obalu a klíčku.

Celozrnná mouka je nejbohatší na vlákninu a minerály

Taková mouka má vyšší obsah bílkovin a nižší glykemický index. Pro naše tělo je tak mnohem hodnotnější než mouka bílá. Vyberte si ale takovou, která je jemná a nemá v sobě velké kusy otrub. Ty mohou potenciálně poranit střevní stěny a způsobit záněty.

Celozrnná mouka může být pšeničná, žitná, ječná, ovesná, špaldová, luštěninová, bezlepková a tak dále. Najděte si tu svoji i vy.

Zdroj: hobbykuk.cz, superkvasaci.cz