Naše tělo je jako soustava spojených nádob, vše spolu souvisí. Proto správnou chůzí působíte doslova na celý organismus. Také pomůže přispět k řešení mnoha běžných potíží, včetně plochých nohou, bolestí páteře, spánkových poruch, stresové zátěže... A když na to přijde, podpoří i hubnutí.

Jak chůze ovlivňuje tělo

Při správné chůzi pozitivně ovlivňujete střed těla, posilujete zejména dolní končetiny, ale zapojujete i svaly kolem lopatek, ramenou, šíje a krku. Podporujete optimálně kývavý pohyb pánve, zvedáte hlavu a napřimujete mnohdy nahrbené tělo. Učíte se stabilitě, s níž má mnoho dospělých, kteří organismus zatěžují jednostranným postojem (sezením) v práci a jinak se nehýbou, opravdu problém. A tím do budoucna eliminujete riziko pádů.

Chůzí prospíváte také oběhovému systému. Tělo se lépe prokrvuje, pak se i snáze zbavuje odpadních látek. Zvyšuje se hladina takzvaného dobrého cholesterolu, snižuje toho zlého. Regulujete krevní tlak a srdce zatěžujete přirozeně.

Co ještě získáte

Zejména delší intenzivní procházky jsou ideální pro redukci hmotnosti. Když budete chodit denně a v kuse ujdete minimálně 6000 kroků, mohli byste za měsíc tímto jednoduchým způsobem shodit 1 kilo. Ale i kratší procházky vám budou svědčit. Podporují správnou činnost střev, posilují plíce a slouží jako čistička hlavy. Jistě ne nadarmo se radí, aby se člověk se svými starostmi a problémy nezavíral doma, naopak je zkusil rozchodit. Na čerstvém vzduchu mu to také více pálí.

Než vykročíte, srovnejte se

Zejména ženy často chodí s předkloněnou hlavou, pak se hrbí a diví se, jak moc je bolí krční páteř. Hlava má zůstat v prodloužení trupu, brada míří rovně nebo jen nepatrně dolů. Špatná pozice hlavy v předklonu nebo dokonce v předsunutí má za následek přetížení krční páteře a celé oblasti šíje. Ramena uvolněte, měla by směrovat mírně dozadu, snažte se „otevřít“ hrudník. Mnohdy totiž máme tendenci hrudník „zavírat“, pak dochází ke zkrácení prsních svalů. Správné nastavení páteře je důležité také pro pohyb kyčlí.

Kupředu, pravá

Postavte se tak, abyste měli chodidla na šířku vašich kyčlí a jejich prsty směrovaly rovně dopředu. Zkraje nedělejte dlouhé kroky. Zásadní je plynule došlapovat na celou plochu chodidla.

Kotník by se měl zvednout bez toho, že byste zapojovali svaly, jež zvedají prsty. Začínáme na patě, soustřeďte se na měkký došlap, nebouchejte patami o zem, jako kdybyste hráli na činely. Přes patu přeneste váhu na chodidlo a odrazte se prsty. Poslední, co při optimálním pohybu cítíte, je palec, díky němuž se odpíchnete k dalšímu kroku. Když budete chodit měkce, zlehka, správně zapojíte i kotníky, kolenní klouby a kyčle, kterým tvrdé došlapy opravdu vadí.

Z počátku se vyplatí pomalejší chůze, abyste si pohlídali ideální postavení těla, dbali na jeho napřímení, sledovali, jak zapojujete chodidlo a jak probíhá odvalení kroku.

Do budoucna

Až si optimální stereotyp chůze osvojíte, můžete přidat hůlky pro Nordic Walking, s nimiž více zapojíte horní polovinu těla a současně ulevíte nohám a ještě lépe podpoříte kardiovaskulární systém. Ve srovnání s obyčejnou chůzí zvyšují energetický výdej asi o 20 procent. Ale i chůzi s hůlkami je třeba se naučit.

Zdroj: Denik.cz, Fyzioklinika