Nevíte, kdy sklízet bylinky? Je to jednoduché. Bylinky na sušení sklízejte vždy předtím, než vykvetou. Větvičky stříhejte vždy dopoledne. Na odpoledním slunci totiž bylinky uvadají. Nikdy nestříhejte celou rostlinu. Vždy odstraňte maximálně ⅓ větviček rostliny najednou.

Ke sklízení budete potřebovat nůžky, vzduchotěsnou nádobu, provázek, papírové sáčky, lepicí štítky, papírové utěrky a fix.

Jak sušit bylinky v bytě na vzduchu?

Sušení vzduchem funguje nejlépe u bylinek, které nemají vysoký obsah vlhkosti. Je to například bobkový list, kopr, majoránka, rozmarýn nebo tymián. Pokud chcete zachovat nejlepší chuť těchto bylinek, musíte je nechat přirozeně uschnout nebo použít sušičku potravin.

Nejdříve ostříhejte bylinky a odstraňte z nich nečistoty a případný hmyz. Pokud budete používat k očištění vodu, osušte bylinky papírovou utěrkou. Vlhké bylinky totiž plesniví a hnijí.

Odstraňte spodní listy podél stonku. Ty totiž můžete sušit samostatně. 4 až 6 stonků bylinek spojte dohromady provázkem. Větvičky bylinek pak zavěste nebo položte na místo, kde proudí dostatek vzduchu. Svazky se vysycháním smrští a provázek se uvolní, proto pravidelně kontrolujte, zda je svazek stále pevný.

Vložte bylinky do papírových sáčků. Ačkoliv tento krok není nutný, je prokázáno, že papírové sáčky pomáhají bylinkám rychleji a důkladně proschnout. Do papírového sáčku udělejte malé otvory, vložte svázané bylinky a konec sáčku zavažte kolem konce svazku. Sáčky nikdy nepřeplňujte.

Jak uchovávat bylinky?

Všechny plesnivé bylinky protřiďte a zlikvidujte. Bylinky uložte do vzduchotěsné nádoby. Skvěle poslouží například zavařovací sklenice nebo plastové sáčky na zip. Nádoby označte druhem bylinky a datem. Poté umístěte nádoby na chladné a suché místo mimo přímé sluneční světlo.

Zdroj: ireceptar.cz, homago.cz