Proč je větrání vlastně důležité? Výměnou vzduchu pouštíte dovnitř kyslík a zabraňujete koncentraci oxidu uhličitého. Ten se nebezpečně zvyšuje v malých nevětraných místnostech a tam, kde je současně hodně lidí. Pokud je CO2 příliš, můžete pociťovat ztrátu energie či nepříjemné pobolívání hlavy. Větráním také snížíte riziko vzniku plísně, která oslabuje imunitu a je příčinou různých druhů alergií.

Jak správně větrat

V zimě větráme krátce, ale intenzivně. Zapomeňte na mikroventilaci a okna otevřete minimálně 3x denně zcela dokořán zhruba na 5 minut. Poté je zase pevně uzavřete. Vzduch se tak rychle vymění, z interiéru odejde přebytečná vlhkost, ale nábytek a stěny přitom neprochladnou.

Plastová okna sice perfektně těsní, ale také zamezují proudění vzduchu v místnosti. Okno proto otevírejte vždy, když skončíte s vařením, praním, žehlením nebo sprchováním. Právě tehdy je v místnosti největší vlhko a s ním přichází riziko vzniku plísní. Větrejte proto několikrát za den a vždy, když se zvedne koncentrace vlhkosti v místnosti.

Pokud máte střešní okna, můžete využít tzv. komínového efektu (vytvoření teplotního rozdílu a rozproudění vzduchu). Teplý vzduch je vždy lehčí než studený a stoupá tedy vzhůru (komínový efekt). Opouští místnost nahoře otevřenými okny a vydýchaný vzduch se vyměňuje za čerstvý.

Jinak se větrá v létě. V letních měsících totiž nehrozí prochladnutí domácnosti. Naopak se snažíme zabránit tomu, aby domů nepronikl teplý vzduch zvenčí. Proto větráme v době, kdy je venku nejchladněji – brzy zrána a pak navečer, nebo i v noci.

Zdroj: cez.cz, idnes.cz