Jíška nebo také zásmažka je směs nejčastěji hladké mouky a tuku, která se používá na zahušťování polévek a omáček. Funguje to tak, že škrob obsažený v mouce nabobtná a pokrm zahustí. Tuk je nositelem chuti, navíc od sebe odděluje jednotlivá zrnka mouky, což zaručí, že nevzniknou hrudky a jídlo bude krásně jemné. Jako tuk se používá nejčastěji máslo, sádlo nebo rostlinný tuk. Mouku můžete použít i polohrubou nebo hrubou, ovšem počítejte s tím, že výsledný pokrm nebude tak jemný.

Jíška podle barvy

Podle doby přípravy a způsobu užití se rozlišuje jíška světlá a tmavá. Světlá se používá do světlých zeleninových polévek či jako základ bešamelu, tmavá do polévek typu dršťkové, gulášů nebo tmavých omáček. Při přípravě tmavé jíšky se často používá sádlo a její příprava pochopitelně trvá delší dobu, abyste dosáhli požadovaného sytě zlatého odstínu.

Recept na tradiční máslovou jíšku

Připravte si suroviny v poměru 1 : 1, tedy například 50 g hladké mouky a 50 g másla.

Máslo nechte rozpustit na pánvi, pozor, nesmí se přepálit, takže ho hlídejte a nedávejte vysoký stupeň či plamen. Jakmile máslo pění, přidejte mouku a neustále míchejte, aby se jíška nepřipálila. Světlá jíška je hotová cca za 4–5 minut, tmavá vyžaduje o pár minut déle. Když je jíška hotová, odstavte ji z plamene nebo plotýnky a v případě tmavé varianty ještě trochu zamíchejte, neboť pánev je již hodně rozpálená a jíška by se vám mohla ještě ve finále přichytit. Jíšku v polévce nebo omáčce ještě alespoň 5 minut provařte.

Jíšku můžete udělat i do zásoby

Pokud si uděláte jíšky víc, je možné ji uchovat v lednici. Někdo si dokonce dělá jíšku do zásoby a nechává ji zamrazit v krabičkách či formičkách, potom už stačí do pokrmů požadované množství jednoduše nastrouhat.

Příprava domácí jíšky nezabere příliš času, ovšem chuť je s instantními variantami nesrovnatelná. Pokud se tedy rozhodnete připravovat jídlo s jíškou, s tou doma dělanou rozhodně neuděláte chybu.

Zdroje: magazín.recepty.cz, jakvkuchyni.cz