Že klouby bolí pouze starší lidi, je již vyvrácený mýtus. Příčin bolení je několik – onemocnění kloubů, fyzické přetížení, úraz, nadváha a další. Přitom lék nemusí být nutně ten z lékárny. Změna životního stylu je jednou z možností, jak se obtíží zbavit. Pokud máte nadváhu a bolí vás kolena a kyčle, snižte svou váhu pravidelným cvičením a pohybem.

Návod na třezalkový olej:

Zdroj: Youtube

Změna jídelníčku

Jistě jste už někdy slyšeli, že užívání želatinových bonbonů a masa prorostlého šlachami vám s bolestmi pomůže. Opak je pravdou, jedná se totiž o často opakovaný mýtus. Jestliže je nespořádáte po kilech, vašemu tělu a bolavým kloubům příliš neprospějí. Omezte proto alespoň o polovinu příjem živočišných produktů, např. mléčných výrobků, masa nebo uzenin. Soli kyseliny močové v nich obsažené se v kloubním mazu usazují a vyplňují prostor potřebný pro bezbolestný pohyb.

Nahraďte je jinými potravinami, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (ořechy, semínka, sardinky) a kolagen (brokolice, kapusta, citrusové plody).

Přírodní masti, obklady a koupele

Pomoct můžete i zvenčí. Kostival lékařský se nesmí užívat vnitřně, proto je ideální na výrobu mastí a obkladů. Účinný je na klouby, svaly i pohmožděniny, a to díky silicím, alkaloidům a tříslovinám. Kořen nastrouhejte, naložte do lihu a nechte několik dnů odstát.

Jako přísadu do mastičky nebo oleje lze využít také aloe vera, která má antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Nebo si vyrobte domácí olej z chilli papriček. Alespoň 15 minut ho necháte působit na bolavém místě. Prohřeje se a po týdnu ucítíte úlevu.

Pokud se chystáte na procházku, dívejte se po mladém jehličí. Borovicové urychlí regeneraci, smrkové je prospěšné při zánětlivých onemocněních kloubů a revma. Udělat si z nich můžete i lázeň – povařte je 30 minut ve 3 litrech vody, nechte 2 hodiny louhovat a sceďte do vany.

Nemusíte ale chodit daleko, využít lze i obyčejnou kuchyňskou sůl, respektive její půlkilový balíček. Stačí jej rozpustit ve vaně a relaxovat.

Zdroje: superzdrave.cz, ireceptar.cz